UNHCR en UNICEF openen 20 centra om kinderen op de vlucht in Europa te beschermen

26 februari 2016

GENEVE – DEN HAAG, 26 februari 2016 – UNHCR en UNICEF zetten twintig speciale steunpunten op voor kinderen en families langs de meest gebruikte migratieroutes in Europa. De organisaties willen zo meer bescherming bieden aan het groeiend aantal kinderen dat hulp nodig heeft bij hun aankomst in Europa. De eerste centra zijn operationeel of staan op het punt geopend te worden in Griekenland, de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Servië, Kroatië en Slovenië. Alle twintig zullen in de komende drie maanden operationeel zijn.

"Het leven van kinderen op de vlucht is op z’n kop gezet, ze worden geconfronteerd met chaos en ellende met elke stap die ze zetten. De steunpunten gaan veiligheid bieden en hulp en ondersteuning, waar ieder kind recht op heeft. Ze versterken ook de bestaande kinderbeschermingsstructuren in de betreffende landen. ", zegt UNICEF’s coördinator voor de vluchtelingen- en migrantencrisis in Europa.

De centra, genaamd "Blue Dots" bieden een veilige ruimte aan kinderen en hun families. Vrouwen en kinderen kunnen er veilig slapen, kinderen kunnen er spelen en er wordt hulp en advies geboden. De steunpunten zijn bestemd voor kwetsbare gezinnen en in het bijzonder voor de vele kinderen die alleen reizen en gevaar lopen ziek of getraumatiseerd te raken of slachtoffer te worden van geweld, uitbuiting en mensenhandel.

Vrouwen en kinderen vormen op dit moment bijna tweederde van degenen die de overtocht maken naar Europa. In september 2015 waren ze nog in de minderheid met 27 procent. De centra richten zich op het identificeren en beschermen van kinderen en jongeren die alleen reizen en helpen waar mogelijk met hereniging met hun familie.

"We zijn bezorgd over het welzijn van jongens en meisjes die alleen en onbeschermd reizen in Europa, velen van hen hebben al oorlog en ontbering meegemaakt," zei UNHCR adjunct-Hoge Commissaris voor de Bescherming Volker Türk. "De steunpunten zullen een sleutelrol spelen bij het identificeren van deze kinderen en hen bescherming bieden die ze nodig hebben in een onbekende omgeving, waar ze mogelijk risico’s lopen", voegde hij eraan toe.

Het identificeren van kinderen in nood is niet gemakkelijk. In sommige landen doen jonge reizigers zich voor als volwassenen om te voorkomen dat ze worden vertraagd, vastgehouden of uitgebuit. Vorig jaar zijn in Europa meer dan 90.000 alleenstaande kinderen geregistreerd. Ze hebben asiel aangevraagd of zijn door jeugdzorg instanties onder hun hoede genomen, voornamelijk in Duitsland en Zweden.

De centra zullen duidelijk herkenbaar zijn. Er wordt een basispakket van diensten aangeboden door verschillende organisaties, waaronder het Rode Kruis en andere NGO-partners. De komst van de centra ontslaat staten niet van de verantwoordelijkheid en verplichting al het mogelijke te doen om alleenreizende kinderen te beschermen en seksueel en gendergerelateerd geweld te voorkomen.

De steunpunten worden gevestigd op strategische locaties: bij grensovergangen, registratiepunten, een aantal strategische stedelijke centra en via mobiele hulpteams wordt de hulp deels ook op verder weg gelegen plekken geboden. De diensten, vooral verzorgd door het lokale Rode Kruis en lokale niet-gouvernementele organisaties, omvatten het opsporen van familieleden, psychosociale eerste hulp, juridisch advies en hulp van maatschappelijk werkers. Er zijn kindvriendelijke ruimtes zodat kinderen kunnen ontspannen en spelen, ruimtes voor moeders en baby’s, privé kamers voor begeleiding, veilige ruimtes voor vrouwen en kinderen om te slapen en een informatiebalie met internetfaciliteiten.

Noot voor de redactie:

Plattegrond met locaties van de centra http://www.unhcr.org/56cf172b6.html

Foto’s en video`s zijn hier te vinden: http://uni.cf/1Ob9UKV