UNICEF: Groeiend aantal sterfgevallen onder vluchtelingenkinderen op zee

19 februari 2016

Een groeiend aantal kinderen sterft tijdens de oversteek over de Middellandse Zee. Die conclusie trekt UNICEF samen met de UNHCR en het IOM. Sinds september 2015 verdrinken er gemiddeld elke dag twee kinderen tijdens de oversteek. De organisaties roepen op tot verbetering van de veiligheid voor vluchtelingen en migranten. 

Sinds september vorig jaar, toen de tragische dood van peuter Aylan Kurdi wereldnieuws werd, zijn meer dan 340 kinderen verdronken in de oostelijke Middellandse Zee. Het totaal aantal gestorven kinderen is waarschijnlijk nog groter doordat de lichamen verloren zijn gegaan in zee, zegt UNICEF.

“We kunnen onze gezichten niet afwenden van deze tragedie waarbij zoveel onschuldige jonge levens verloren zijn gegaan,” zegt UNICEF-directeur Anthony Lake. "Landen moeten gaan samen werken om deze gevaarlijke trajecten veiliger te maken. Niemand zet een kind in een boot als er een veiligere optie beschikbaar is.”

Het traject van de Egeïsche Zee tussen Turkije en Griekenland is een van de dodelijkste routes in de wereld voor vluchtelingen en migranten. De ruwe zee in de winter, de overbelasting en slechte kwaliteit van boten en levensreddende apparatuur, verhogen het risico op kapseizen waardoor de reis aanzienlijk gevaarlijker wordt.

“Deze tragische sterfgevallen in de Middellandse Zee zijn ondraaglijk en moeten stoppen”, aldus VN-Hoge Commissaris voor vluchtelingen Filippo Grandi. “Het is duidelijk dat er meer inspanning nodig is om mensensmokkel en mensenhandel tegen te gaan. Ook zullen er mogelijkheden moeten komen voor mensen om legaal te reizen door bijvoorbeeld hervestigings- en gezinsherenigingsprogramma’s. Dit moet een absolute prioriteit zijn willen we het dodental verminderen.”

De secretaris-generaal van de VN roept op voor een vergadering op hoog niveau over de mondiale verdeling van verantwoordelijkheden, voor legale wegen op het gebied van toelating van Syrische vluchtelingen. Deze vergadering zal plaatsvinden in Genève op 30 maart.

Van de vluchtelingen die nu aan het reizen zijn is 36 procent kind. De kans dat zij verdrinken tijdens de overtocht van de Egeïsche Zee is gegroeid. Tijdens de eerste zes weken in 2016 zijn er 410 mensen gestorven van de 80.000 mensen die de oostelijke Middellandse Zee overstaken. Dit komt neer op een 35-voudige toename jaar-op-jaar vanaf 2015.

“Dit is niet alleen een probleem in de Middellandse Zee of van Europa. Het is een humanitaire ramp in de maak die betrokkenheid van de hele wereld vraagt”, aldus William Lacy Swing, directeur-generaal van IOM.