UNICEF bindt strijd aan tegen Zika-virus

2 februari 2016

UNICEF helpt lokale gemeenschappen in Brazilië om verspreiding van het Zika-virus tegen te gaan. Voorlichters geven advies hoe muggenbeten kunnen worden tegengegaan en broedplaatsen van muggen kunnen worden uitgeroeid. De kinderorganisatie staat klaar om ook andere door het virus getroffen landen van hulp te voorzien.

"We moeten snel handelen om (toekomstige) moeders te voorzien van de nodige informatie om zichzelf en hun baby's te beschermen. Ook informeren we  lokale gemeenschappen hoe ze met eenvoudige maatregelen de verdere spreiding van het virus kunnen stoppen", aldus Heather Papowitz, noodhulpexpert van UNICEF, die het Zika-virus een volksgezondheidscrisis noemt. 

Het aantal geregistreerde gevallen van microcefalie bij pasgeboren baby's in Brazilië is de afgelopen maanden gestegen tot 4.180. In 2014 waren er 147 gevallen in het hele land. Hoewel er nog geen sluitend bewijs is van het oorzakelijk verband tussen microcefalie en het Zika-virus, is er voldoende bezorgdheid om onmiddellijke actie te rechtvaardigen. 

Samen met de overheid en andere partners bezorgt UNICEF gemeenschappen in Brazilië zoveel mogelijk informatie over hoe ze muggenbeten kunnen voorkomen en broedplaatsen kunnen uitroeien. Bijvoorbeeld het gebruik van muggenspray, het dragen van lichtgekleurde kleding met lange mouwen, het verwijderen van plaatsen waar muggen kunnen broeden en het plaatsen van schermen op ramen en deuren. Zwangere vrouwen die mogelijk zijn blootgesteld aan het virus worden geadviseerd hulp te zoeken.

Terwijl de stijging van microcefalie tot nu toe alleen gemeld wordt in Brazilië, vergroot UNICEF ook zijn steun aan andere landen in de regio en staat klaar om nationale regeringen te ondersteunen.