UNICEF: 10 miljoen kinderen lijden onder oorlog in Jemen

12 januari 2016

Zo’n tien miljoen kinderen in Jemen lijden al bijna een jaar onder een conflict waar geen einde aan lijkt te komen. Bombardementen en gevechten op straat vormen een gevaar voor kinderen, naast de toegenomen kans op ziekte en tekort aan schoon drinkwater, medicijnen en voedsel.

 

Voor interviews in het Nederlands is Marije Broekhuijsen vanuit Jemen beschikbaar voor interviews over de situatie ter plekke

Sinds maart vorig jaar overleden 747 kinderen als direct gevolg van het conflict. Tenminste 1108 kinderen raakten gewond. Van 724 kinderen is bekend dat zij betrokken zijn geraakt bij militaire activiteiten, bijvoorbeeld in roadblocks of als hulpje van soldaten.

Kinderen vormen tenminste de helft van de 2,3 miljoen Jemenieten die als gevolg van het conflict hun huis zijn ontvlucht en eveneens de helft van de meer dan 19 miljoen mensen die dagelijks grote moeite moet doen om aan schoon drinkwater te komen. Minstens twee miljoen kinderen kunnen niet naar school.Overheidsdiensten als gezondheidszorg, drinkwatervoorziening en sanitaire voorzieningen functioneren beperkt. Slechts een heel klein deel van de 7,4 miljoen kinderen die bescherming (bijvoorbeeld psychosociale hulp) nodig heeft kan deze ook daadwerkelijk ontvangen.

“De lange termijn consequenties hiervan voor de kinderen in Jemen – al het armste land van het Midden-Oosten voor het conflict begon – kan alleen maar geschat worden”, stelt Julien Harneis, directeur van UNICEF in Jemen. “Organisaties als UNICEF doen wat ze kunnen, in ongelofelijk moeilijke omstandigheden.”

In 2015 werden meer dan 4 miljoen kinderen ingeënt tegen mazelen en polio. 166.000 kinderen kregen behandeling tegen ondervoeding. Meer dan 3,5 miljoen mensen kregen drinkwater. 63.520 mensen uit extreem arme gemeenschappen kregen financiële bijstand.

“Er is nog veel meer nodig voor de kinderen van Jemen”, aldus Harneis. “Hulp kan alleen worden gebracht als alle partijen in het conflict toegang krijgen tot de gebieden waar gevochten wordt, waar burgers sterven vanwege niet-functionerende ziekenhuizen en kinderen sterven door ziekten die voorkomen kunnen worden. Maar het allerbelangrijkste is dat er een eind komt aan dit conflict. Alleen dan kunnen de kinderen van Jemen hoopvol dit nieuwe jaar in, in plaats van wanhopig.”

Voor interviews in het Nederlands is Marije Broekhuijsen vanuit Jemen beschikbaar voor interviews over de situatie ter plekke