Internationale kinderorganisaties helpen samen gevluchte kinderen in Nederland

15 december 2015
800 uni201368

Gezamenlijk persbericht War Child, UNICEF Nederland en Save the Children

Onder de coalitienaam ‘Kinderen op de vlucht’ gaan War Child, UNICEF Nederland en Save the Children vanaf vandaag samenwerken in Nederland. De kinderorganisaties gaan gevluchte kinderen recreatieve activiteiten aanbieden. Momenteel verblijven 13.765 gevluchte kinderen in circa tachtig opvangcentra in Nederland. “Deze kinderen hebben in hun thuisland en tijdens hun reis naar Nederland vaak angstige en heftige momenten meegemaakt. Structuur en dit soort activiteiten zijn een belangrijke stap in de verwerking van hun oorlogservaringen", aldus Jan Bouke Wijbrandi (directeur UNICEF Nederland).

Tjipke Bergsma, directeur War Child: “De drie organisaties hebben jarenlange ervaring in het werken met oorlogskinderen over de hele wereld. We zijn het aan onze stand verplicht om ook iets voor deze kinderen in Nederland te doen.”

‘Kinderen op de vlucht’ gaat op een vast moment in de week recreatieve activiteiten als sport, spel, dans en toneel organiseren voor kinderen van zes tot achttien jaar. Dat doet zij onder de titel ‘Move forward’. Wanneer kinderen zich ontspannen, kunnen ze hun nare ervaringen een plek geven en weer even kind zijn. “We weten, door onze jarenlange psychosociale expertise, dat dit de eerste stap is in het verwerkingsproces”, legt Bergsma uit.

De coalitie ‘Kinderen op de vlucht’ begint op 15 december 2015 met de start van dit project. Begin volgend jaar wil zij in de eerste vijf opvanglocaties actief zijn. Aansluitend zullen - mede afhankelijk van beschikbare financiële middelen - de activiteiten worden uitgerold naar zoveel mogelijk locaties. De coalitie ontwikkelt momenteel een gezamenlijke methode, die in Nederland kan worden toegepast. In het buitenland werken de drie organisaties al jaren samen. Het is voor het eerst dat zij zo nauw gaan samenwerken in Nederland.

Pim Kraan, directeur Save the Children: “Met het oog op een gezonde ontwikkeling van kinderen is het van groot belang dat ook deze kwetsbare groep zo snel mogelijk weer een normaal en stabiel leven gaat leiden. Gestructureerde recreatieve activiteiten helpen hen daarbij.”

Uitgangspunt is dat de activiteiten aanvullend zijn op wat andere organisaties en de Nederlandse overheid al doen. Het COA verwelkomt het gezamenlijk optreden van War Child, UNICEF Nederland en Save the Children.