UNICEF: Sterfgevallen door AIDS sinds 2000 verdrievoudigd onder tieners

27 november 2015

Johannesburg/Voorburg, 27 November 2015 – Het aantal sterfgevallen door aids onder tieners is de afgelopen vijftien jaar verdrievoudigd. Dit blijkt uit nieuwe cijfers die UNICEF vandaag bekend maakt in aanloop naar Wereld Aids dag. “Dit is een vergeten groep die dringend ondersteuning nodig heeft”, zegt Jolijn van Haaren hiv/aids deskundige bij UNICEF Nederland.

Aids is de nummer één doodsoorzaak onder tieners in Afrika en de tweede belangrijkste doodsoorzaak voor deze groep wereldwijd. “Verontrustend is dat tieners de enige groep zijn waar de sterftecijfers door hiv niet dalen”, aldus Van Haaren. Onder deze jongeren is hiv/aids een groot taboe. “In samenlevingen waar seksualiteit op hun leeftijd onbespreekbaar is, kunnen tieners vaak niet eens uitkomen voor de ziekte. Laat staan dat ze een hiv test of behandeling ondergaan.”

In Sub-Sahara Afrika, de regio waar aids het meeste voorkomt, worden meisjes het zwaarst getroffen. Zeven op de tien nieuwe infecties onder 15 tot 19-jarigen betreft meisjes.

“Het is van cruciaal belang dat jongeren die hiv-positief zijn, toegang hebben tot behandeling, zorg en ondersteuning”, zegt Craig McClure, directeur hiv/aids bestrijding bij UNICEF vandaag tijdens het Critical Thinking Forum in Johannesburg. “Tegelijkertijd moeten diegene zonder hiv leven, toegang hebben tot kennis en middelen dat zo te houden.”

Volgens de gegevens in UNICEF’s Statistical Update on Childeren, Adolescents and AIDS waren de meeste tieners die sterven aan de gevolgen van aids al geïnfecteerd bij de geboorte. “Tien tot vijftien jaar geleden ontvingen nog maar weinig zwangere vrouwen met hiv de medicijnen om de overdracht van het virus op hun kinderen te voorkomen”, legt Van Haaren uit. “Deze tieners zijn daar nu de dupe van. Ze overleefden hun kinderjaren vaak zonder te weten dat ze hiv hebben”

Sinds 2000 zijn bijna 1,3 miljoen nieuwe infecties bij kinderen voorkomen, grotendeels te danken aan de preventie van moeder-op-kind overdracht van hiv. In 2014 ontvingen 3 op de 5 geïnfecteerde zwangere vrouwen aidsremmers om te zorgen dat hun baby’s zonder hiv worden geboren. “Door de moeder-op-kind overdracht van hiv te elimineren zal het verloop van de epidemie veranderen voor de tieners van de toekomst”, zegt Van Haaren.

De urgentie van het probleem is groot. Elk uur worden worden 26 tieners tussen de 15 en 19 jaar geïnfecteerd met hiv. McClure: "Directe investeringen zijn nodig voor levensreddende behandelingen voor kinderen en jongeren die leven met hiv".