Miljoen Nepalese kinderen niet naar school

30 oktober 2015

Meer dan een miljoen kinderen in Nepal kunnen door de gevolgen van de aardbeving niet of te weinig naar school. Met name in de ergst getroffen delen van Nepal is de toegang tot onderwijs zeer beperkt. Alleen al in het midden en oosten konden meer dan 1,6 miljoen kinderen het afgelopen half jaar nauwelijks naar school. Scholen in Parsa, bijvoorbeeld, waren het afgelopen half jaar maar vijf van de 122 lesdagen open. Dat meldt UNICEF in Nepal.

Uni198948

Er is hard gewerkt in Nepal om de schade door de aardbeving op te ruimen. 110 technische teams hebben de afgelopen maanden de veiligheid van 55.000 klaslokalen gecheckt in meer dan 6300 scholen. De constructie van meer dan de helft van de klaslokalen bleek door de aardbeving niet meer veilig te zijn. UNICEF zette daarom 1416 tijdelijke klaslokalen neer. Na de zomervakantie konden duizenden kinderen daardoor toch weer naar school.

Een ‘back to school’ campagne via de media bereikte meer dan 1 miljoen kinderen, leraren en hun ouders met de boodschap dat weer naar school gaan belangrijk is voor het leren van vaardigheden, maar net zo goed voor een dagelijkse routine en het verwerken van de trauma’s van de aardbeving. Bijna 1000 hulpverleners en leraren werden door UNICEF getraind om de kinderen te begeleiden met psychosociale zorg.

“Onze ervaring leert dat wanneer kinderen langere tijd niet naar school kunnen, het risico bestaat dat ze helemaal niet meer naar de schoolbanken terugkeren”, legt Tomoo Hozumi uit, directeur van UNICEF in Nepal. “Het is van groot belang dat we ons uiterste best blijven doen om kinderen op te laten groeien tot ontwikkelde burgers van dit land. De enorme veerkracht en inzet van de Nepalese bevolking helpt enorm om alle uitdagingen te lijf te kunnen gaan.”

UNICEF blijft aanwezig in de ernstigst getroffen delen van Nepal. In de districten Gorkha, Nuwakot, Sindhupalchowk, Dolakha en rond hoofdstad Kathmandu zijn veldkantoren ingericht om de kinderen vanuit daar zo goed mogelijk te kunnen bereiken. Zwangere vrouwen en pas geboren babies kunnen in 22 opvangpunten terecht. Daarnaast steunt UNICEF de meest kwetsbare groepen met cash-transfers. Ook werden de afgelopen maanden weer vaccinatiecampagnes uitgerold om meer dan 500.000 kinderen in te enten tegen mazelen, rode hond en polio.

Het werk van UNICEF in Nepal is mede mogelijk gemaakt dankzij giften via Giro555.