UNICEF: generatie gevluchte kinderen gaat verloren door gebrek aan hulp

26 oktober 2015

“Een generatie Syrische kinderen gaat verloren als er niet meer hulp beschikbaar komt", zegt Esther van der Woerdt noodhulpspecialist bij UNICEF Nederland. Uit de meest recente cijfers van UNICEF blijkt dat inmiddels meer dan 5,5 miljoen Syrische kinderen hun huis hebben moeten ontvluchten. De meeste kinderen verblijven onder schrijnende omstandigheden in Syrië en haar buurlanden Libanon, Jordanië en Turkije. “Deze generatie Syrische kinderen heeft recht op toekomstperspectief. Ook omdat deze jongens en meisjes onmisbaar zijn bij de wederopbouw van hun land”, stelt Van der Woerdt.

Kind jordanie17

UNICEF-ambassadeur Renate Gerschtanowitz bezocht onlangs vluchtelingen in Jordanië. “Het leven is er hard en uitzichtloos werd mij wel duidelijk na de gesprekken met jonge Syrische gezinnen”, vertelt ze. “De verhalen die ik hoor zijn niet te bevatten in vergelijking tot mijn leven en dat van mijn kinderen. Familieleden zien verbranden na een bombardement, een vriend zien doodgeschoten worden, alles achterlaten waar je zoveel van hield.”

Er is nog altijd een groot gebrek aan middelen voor de hulpverlening aan kinderen en gezinnen die op de vlucht zijn voor het oorlogsgeweld, in de hele regio. Hulpprogramma’s van UNICEF voor schoon water, medische zorg, traumaverwerking, wintervoorbereiding en onderwijs komen dit jaar nog 367 miljoen euro tekort. “Dat leidt tot moeilijke keuzes,” vertelt Violet Speek die in Libanon werkt als hoofd veldoperaties voor UNICEF. “In Libanon kan slechts de helft van de gevluchte kinderen naar school. Dit terwijl onderwijs zo belangrijk is voor kinderen om hoop te krijgen op een toekomst. Dit zijn keuzes die we eigenlijk niet willen maken.”Uit de nieuwste cijfers blijkt dat over de gehele regio genomen, UNICEF met zijn partners dit jaar meer dan 8 miljoen mensen van drinkwater heeft voorzien. Bovendien hebben dankzij UNICEF ongeveer 850.000 kinderen en verzorgers psychosociale hulp ontvangen, om hen te helpen de opgelopen trauma’s te verwerken.

Met de winter voor de deur is hulp aan kwetsbare kinderen van groot belang. UNICEF hoopt in Syrië en Libanon bij elkaar 1.150.000 miljoen kinderen te bereiken. “In Libanon bereiden we de kinderen en gezinnen nu voor op de winter”, vertelt Violet Speek. “In de meest afgelegen gebieden krijgen gezinnen dekens, eten en winterkleding. Deze voorbereiding is noodzakelijk voor de kinderen die een loodzware winter tegemoet gaan in de zelfgebouwde tentjes nu de temperaturen tot onder het nulpunt dalen.”

UNICEF roept overheden op om de rechten van gevluchte kinderen centraal te stellen, waar ze zich ook bevinden. "Denk aan je eigen jeugd. Het gaat om simpele dingen als een dak boven je hoofd, eten en drinken, maar ook naar school gaan en spelen met je vriendjes", legt Van der Woerdt uit. "Dat geldt voor kinderen in de regio, maar ook als ze gevlucht zijn naar Europa. Ze hebben allemaal recht op een kindertijd.”

Kind jordanie2