Conflict en instabiliteit verdrijven meer dan 4,5 miljoen kinderen uit 5 landen

30 september 2015

New York/Voorburg, 30 september – Alleen al door conflicten en instabiliteit in vijf landen zijn er 4,5 miljoen kinderen op de vlucht, zegt UNICEF aan de vooravond van een VN-top over de wereldwijde migratie- en vluchtelingencrisis.

"Hartverscheurende foto's hebben de aandacht van het publiek rond het lot van de kinderen in de Europese vluchtelingencrisis onder de publieke aandacht gebracht, maar de kwestie gaat veel verder dan de grenzen van Europa", zegt Afshan Khan, directeur van het noodhulp programma van UNICEF. "De wereld wordt geconfronteerd met de grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog, met miljoenen gezinnen die gedwongen hun huizen verlaten op de vlucht voor conflict en geweld in landen als Afghanistan, Somalië, Zuid-Soedan, Soedan of Syrië."

Sinds het begin van het jaar staken meer dan een half miljoen mensen de Middellandse Zee over naar Europa. Ongeveer een vijfde van de mensen die de Europese kusten hebben bereikt, zijn kinderen.

Maar terwijl de situatie in Europa de aandacht van de wereld heeft gegrepen, blijven miljoenen vluchtelingen in beweging:

• In Syrië heeft het conflict dat momenteel in zijn vijfde jaar zit, meer dan 4 miljoen mensen verjaagd naar vluchtelingenkampen, geïmproviseerde schuilplaatsen en overbelaste gemeenschappen in Jordanië, Irak, Libanon en Turkije.

• In Afghanistan zijn meer dan 2,6 miljoen mensen het land ontvlucht.

• In Somalië, dreven conflicten, instabiliteit en een hongercrisis bijna 1 miljoen Somaliërs - de helft van hen kinderen - uit het land.

• Bijna 666.000 mensen gingen op de vlucht voor het conflict in Soedan.

• Ongeveer 760.000 mensen, bijna twee derde van hen kinderen, zijn gevlucht uit Zuid-Soedan, sinds de uitbraak van het huidige conflict in december 2013.

Kinderen in landen in conflict, zijn constant in gevaar. Ze riskeren ontvoering, verminking, verplichte inlijving, ziekte en dood. Hun reis naar de veiligheid is vol gevaren. Zowel over zee of land zijn ze vaak overgelaten aan de genade van smokkelaars en dragen ze de fysieke en psychische belasting van de oorlog, ontheemding en het geweld.

UNICEF blijft zich inzetten en verstrekt levensreddende hulp aan de kinderen op de vlucht en in de landen van herkomst:

• In Syrië bijvoorbeeld, helpt UNICEF bij de verdeling van zuiver water , het plaatsen van sanitaire voorzieningen, het in stand houden van het onderwijs en het opzetten van vaccinatiecampagnes.

• Langs de route naar Europa, heeft UNICEF ​​kindvriendelijke ruimtes opgericht en voert het Kinderfonds pleidooi bij de ontvangende landen om voorrang te geven aan de belangen van het kind en het respect voor hun rechten.

• In de landen die niet getroffen zijn door conflicten, steunt UNICEF programma’s om de oorzaken van armoede weg te werken en de kinderen de beste ontwikkelingskansen te geven.

In Nederland adviseert UNICEF Nederland de overheid en betrokken instanties en ziet toe op kindvriendelijke opvang. Ook ontwikkelt UNICEF Nederland kleinschalige projecten om vluchtelingenkinderen een veilige plek te bieden waar ze kunnen ontspannen en de verschrikkingen van hun reis kunnen verwerken.

UNICEF Nederland zet zich in voor vluchtelingenkinderen in de regio, in Europa en in Nederland. Donaties zijn welkom via www.unicef.nl