Kinderorganisaties: beleidswijziging nodig om vluchtelingenkinderen werkelijk te verwelkomen

10 september 2015
800 fotooproepkinderenintel

Negen organisaties die zich inzetten voor (gevluchte) kinderen in Nederland pleiten vandaag in een brief aan staatssecretarisKlaas Dijkhoff voor meer kindvriendelijk asielbeleid. Karin Kloosterboer van UNICEF: ‘Op dit moment is het asielbeleid in Nederland niet ingericht op een grote toestroom van kinderen. Dat moeten we nu verbeteren om deze – vaak getraumatiseerde – kinderen een toekomst te geven.’ Een op de vier asielzoekers in Europa is kind.

Het politieke debat gaat vooral over aantallen asielzoekers, toekomstig spreidingsbeleid en opvang in de regio, maar de organisaties vinden het cruciaal dat de kinderen die hier komen nu goed worden opgevangen. ‘Zo worden kinderen nu niet standaard onderzocht op trauma’s. We zien allemaal wat kinderen meemaken op hun vreselijke reis’, aldus Kloosterboer. ‘Daarom is er alle reden om dit eindelijk te veranderen.’

Staatsecretaris Dijkhoff gaat maandag om de tafel met zijn Europese collega’s en de organisaties hopen dat het Europese asielbeleid het belang van het kind voorop wordt gesteld. Volgens Defence for Children, Het Vergeten Kind, Kerk in Actie, Save the Children, Stichting Kinderpostzegels Nederland, Stichting LOS, UNICEF Nederland, VluchtelingenWerk Nederland, War Child is er geen tijd te verliezen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meer informatie over de situatie van gevluchte kinderen is te vinden op:

http://www.tell-me.nl/

www.kind-in-azc.nl