Verdrievoudiging aantal gevluchte kinderen door Macedonië naar Europa

1 september 2015
800 macedonie

VOORBURG / SKOPJE, 1 september, 2015

Volgens UNICEF is het aantal vrouwen en kinderen dat op de vlucht slaat voor geweld in eigen land, via de Republiek Macedonië naar Europa probeert te komen de afgelopen drie maanden verdrievoudigd.

Dagelijks trekken er zo’n 3.000 mensen door de Republiek Macedonië. Een derde van deze mensen zijn vrouwen en kinderen, dat is een forse stijging ten opzichte van juni. 12 procent van alle vrouwen die de zware reis maakt is zwanger.

Volgens cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken van de Republiek Macedonië, komt ongeveer 80 procent van de vluchtelingen uit Syrië, 5 procent uit Afghanistan en 5 procent uit Irak.

Bij de grenspost in Gevgelija hebben meer dan 52.000 mensen zich laten registreren die uit Griekenland kwamen. Geschat wordt dat hetzelfde aantal mensen ongeregistreerd de grens overstak.

Families zijn al maanden onderweg met hun kinderen. Zij hebben niks anders dan de kleren en schoenen waarmee ze hun maanden geleden hun land ontvluchtten. Deze families hebben zwaar te lijden onder de lange reis. Ze zijn toe aan een rustplaats om bij te komen van de vlucht.

Ondanks de hulp die er is vanuit de overheid en UNHCR is er nog steeds een tekort aan water, sanitaire voorzieningen, hygiëne en hebben vele vluchtelingen medische hulp nodig.

UNICEF stuurt watertanks en twee grote tenten voor de opvang van groepen naar Skopje. De tanks met in totaal 30.000 liter water zorgen er voor dat de vluchtelingen aan drinkwater kunnen komen. Nu wordt dat nog verspreid door flesjes water vanuit een beperkt aantal locaties. Het water is ook bedoeld zodat mensen zich kunnen wassen zodat ziektes minder snel worden verspreid.

In de tenten kunnen kinderen zich ontspannen. Daar kunnen ze tekenen, spelen en krijgen ze lesmateriaal. De huidige opvang heeft in slechts een week tijd al meer dan 1.200 kinderen opgevangen. UNICEF stuurt ook speciale voedselpakketten voor kinderen.

UNICEF vindt dat elk kind met of zonder familie hulp en bescherming moet krijgen. Elk asielverzoek moet snel en eerlijk worden afgehandeld. Europese overheden zouden bestaande wetten en beleid moeten toe passen om de rechten van het kind te beschermen.

UNICEF werkt samen met lokale overheden om ervoor te zorgen dat kinderen beschermd zijn en blijven. UNICEF blijft ervoor vechten om er voor te zorgen dat elk kind dat op de vlucht is geholpen wordt en alles gebeurt in het belang van het kind.

Macedonie