UNICEF: 1,8 miljoen kinderen missen school door conflict Jemen

24 juli 2015
800 kinderenmissenschooljemen

Het aanhoudende geweld in Jemen heeft een verwoestende impact op het onderwijs in het land. Miljoenen kinderen kunnen niet naar school. "Het is van enorm belang voor de toekomst van kinderen, hun families en gemeenschappen dat leerlingen een opleiding volgen en afmaken", vertelt Julien Harneis, UNICEF vertegenwoordiger in Jemen.

Maanden van intensieve bombardementen en straatgevechten hebben ertoe geleid dat 3.600 scholen gedwongen hun deuren moesten sluiten. Kinderen en hun families zijn massaal op de vlucht geslagen naar veiligere streken in het land. Minstens 248 scholen zijn beschadigd geraakt. Daarnaast worden 270 schoolgebouwen gebruikt als opvang voor ontheemden en worden 68 schoolgebouwen bezet door gewapende groepen.

Om ervoor te zorgen dat kinderen niet volledig uitgesloten worden van onderwijs, steunt Unicef ​​zogenaamde ‘catch-up lessen’ voor meer dan 200.000 leerlingen - slechts enkele van de ongeveer 1,8 miljoen kinderen die al twee maanden of langer niet naar school kunnen. Deze lessen zijn speciaal bedoeld voor leerlingen die deze zomer examen moeten doen. Sinds het begin van het conflict hebben Unicef ​​en partners geprobeerd om ook kinderen van ontheemde families de mogelijkheid te geven hun examens te doen en zo hun opleiding goed af te sluiten.

"We doen alles wat we kunnen om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen weer naar school kunnen en niet teveel lesstof missen”, vertelt Harneis. “Daarnaast dringen we er bij de verschillende partijen die betrokken zijn bij het conflict op aan om de veiligheid van scholen en leerlingen te respecteren.”

Het Ministerie van Onderwijs helpt bij het mobiliseren van de noodzakelijke leraren, van wie sommigen het geweld zijn ontvlucht. Als scholen zijn beschadigd of worden gebruikt door ontheemden of gewapende groepen, worden er noodlokalen opgezet, bijvoorbeeld in tenten. UNICEF verstrekt ook leermiddelen, waaronder schriften, potloden en schooltassen aan gezinnen die niet genoeg geld hebben om deze spullen aan te schaffen.

"Ik zie kinderen die proberen op de grond te schrijven omdat ze zo graag willen leren", vertelt Jameelah Sailan, leraar van de Arwa Girls School' in Sa'ada. "Veel ouders vertellen ons hoe bezorgd ze zijn over hun kinderen omdat ze zo veel lessen missen. Ze hopen dat de oorlog snel zal eindigen, zodat het leven weer normaal wordt en hun kinderen weer naar school kunnen gaan.”

Het volgende schooljaar begint op 5 september. Het is afhankelijk van de veiligheidssituatie of de scholen weer open zullen gaan.

Unicef ​​heeft ​​10.000.000 Euro nodig om beschadigde scholen te herstellen, leermiddelen te verstrekken, leraren en maatschappelijk werkers een training te geven over psychosociale hulp, en een back-to-school-campagne te organiseren.

Kinderenmissenschooljemen