Save the Children en UNICEF: direct actie nodig tegen kinderarbeid onder Syrische vluchtelingen

2 juli 2015
800 kinderarbeidsyrischevluchtelingen

Amman/Voorburg/Den Haag, 2 juli 2015

Door het conflict en de humanitaire crisis in Syrië zijn steeds meer kinderen slachtoffer van uitbuiting op de arbeidsmarkt. Er moet veel meer gebeuren om deze trend te keren. Deze oproep doen UNICEF en Save the Children naar aanleiding van een rapport dat beide organisaties vandaag naar buiten brengen.

Bij driekwart van de gezinnen in Syrië moeten kinderen bijdragen aan het gezinsinkomen. In Jordanië is bijna de helft van de vluchtelingenkinderen de gezamenlijke of enige kostwinner. “Kinderen moeten noodgedwongen werken om te zorgen dat hun gezin kan overleven”, legt Maaike van Adrichem uit. Ze is kinderbeschermingsspecialist voor UNICEF in Jordanië. “Dagelijks zie je kinderen werken in de landbouw, in de bouw of simpelweg als verkoper langs de weg. Een hele generatie kinderen dreigt zo verloren te gaan.”

Sommige kinderen lopen groot gevaar tijdens hun werk, dat loopt uiteen van seksuele uitbuiting, georganiseerd bedelen, kinderhandel en betrokkenheid bij het conflict.

“De Syrische crisis maakt het voor families extreem moeilijk om in hun levensonderhoud te voorzien en stort miljoenen gezinnen in de regio in de armoede”, zegt Pim Kraan, directeur van Save the Children. “Nu families steeds wanhopiger worden, werken kinderen om te overleven. Of het nu om Syrië gaat of om de omliggende landen, kinderen worden belangrijke economische spelers.”

Het rapport toont aan dat een toenemend aantal kinderen werkt onder gevaarlijke omstandigheden waardoor ze het risico lopen op grote schade voor hun gezondheid en welzijn. “Kinderarbeid belemmert de groei en ontwikkeling van kinderen. Ze zwoegen lange dagen voor een schamel loon in een extreem gevaarlijke en ongezonde omgeving”, vertelt Peter Salama, de regionaal directeur van UNICEF voor het Midden-Oosten. “Het dragen van zware lasten, blootgesteld worden aan pesticiden en giftige chemicaliën en lange dagen werken – dit zijn maar een paar voorbeelden van de gevaren waar kinderen in de regio elke dag mee te maken hebben.”

Driekwart van de werkende kinderen in het grote Jordaanse vluchtelingenkamp Za’atari heeft gezondheidsproblemen. Nog eens 22 procent van de kinderen die in de landbouw werken in Mafraq en de Jordaanvallei zijn tijdens hun werk gewond geraakt. Bovendien maken werkende kinderen veel meer kans hun school te verlaten. Hierdoor dreigt een ‘verloren generatie’ te ontstaan, want zonder scholing hebben deze kinderen geen toekomst.

UNICEF en Save the Children roepen partners van het ‘No Lost Generation Initiative’, de internationale gemeenschap, overheden van gastlanden en het maatschappelijk middenveld op om maatregelen te nemen om kinderarbeid in Syrië en andere landen die te lijden hebben onder de humanitaire crisis tegen te gaan.

  • Stel meer fondsen beschikbaar om activiteiten op te zetten waarmee vluchtelingen in hun inkomen kunnen voorzien
  • Verzeker kwalitatief en veilig onderwijs voor alle kinderen die te lijden hebben onder de crisis
  • Geef prioriteit aan het beëindigen van de ergste vormen van kinderarbeid
  • Investeer in kinderbeschermingsprogramma’s en voorzieningen op nationaal niveau en op het niveau van de lokale gemeenschappen

“Syrische kinderen betalen een zware prijs voor het falen van de wereld om dit conflict te beëindigen”, concludeert het rapport.