Kinderen lopen gevaar door grote cholera-uitbraak in Zuid Soedan

24 juni 2015

Zuid-Soedan is opnieuw getroffen door een grote uitbraak van cholera. De eerste besmetting was eind mei het vluchtelingenkamp in Juba. Sindsdien zijn 170 zieken gerapporteerd in het kamp en in de regio om de hoofdstad. 18 mensen waaronder twee jonge kinderen zijn inmiddels overleden. In de regenperiode, tussen nu en november, is de kans op een grote uitbraak van de ziekte extra groot.

UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie zijn samen met het ministerie van gezondheid onmiddellijk met hulp gekomen. Om verspreiding van de besmettelijke ziekte te voorkomen wordt zeep, chloor en beschermingsmateriaal aan ziekenhuizen geleverd, en tenten om patiënten apart op te vangen. Daarnaast worden hygiëne maatregelen gepromoot en medicijnen uitgedeeld. UNICEF en partnerorganisaties zorgen voor de beschikbaarheid van ORS en trainen verplegend personeel. Ook zorgt UNICEF voor veilig drinkwater in risicogebieden. Ongeveer 30.000 mensen in het kamp krijgen een vaccinatie tegen cholera.

“Zeker 5000 kinderen onder de vijf jaar lopen het risico te sterven door cholera tenzij er actie wordt ondernomen om deze ziekte te stoppen”, aldus Jonathan Veitch, directeur van UNICEF in Zuid-Soedan. Kleine kinderen zijn het meest kwetsbaar voor de ziekte, die voor snelle uitdroging zorgt door extreme diarree en overgeven. “Het is heel akelig dat een zo goed te voorkomen ziekte zoveel levens zou kunnen nemen. Er is helaas niet genoeg geld om alle maatregelen te nemen die nodig zijn.”

Tussen 2009 en eind 2013 waren er geen cholerazieken in Zuid-Soedan. Door het conflict in december 2013 gingen honderdduizenden mensen op de vlucht. In de overvolle kampen en schuilplaatsen zonder toegang tot schoon water is het risico op cholera groot. Een uitbraak van de ziekte in mei 2014 doodde 167 mensen.

Naast de gezondheidsmaatregelen kan het aantal slachtoffers worden beperkt door vroege opsporing en betere kennis over de ziekte in de gemeenschappen. Via dertien radiostations zendt UNICEF radiospots uit over cholera: hoe de ziekte te voorkomen, maar ook hoe te behandelen. In kwetsbare gemeenschappen gaan gezondheidswerkers van deur tot deur om mensen te vertellen hoe ze de ziekte kunnen voorkomen.