Uitreiking UNICEF Kinderrechten Film Awards in het Haagse Diligentia

23 juni 2015

Glitters, galajurken, glanzend gepoetste schoenen en 400 glazen kinderchampagne. Enkele ingrediënten van de landelijke finale van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival in het Haagse theater Diligentia. Het theater in UNICEF-stad Den Haag is vrijdag 26 juni het decor van de afsluiting van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival, het grootste filmeducatieproject voor de basisschool. Kinderen uit groep 7 en 8 hebben zelf films over kinderrechten bedacht en gemaakt. Met het project wil UNICEF kinderen bewust maken van hun rechten. De winnende klas gaat er vandoor met de glazen UNICEF Kinderrechten Film Award, én bioscoopkaartjes voor de hele klas. Presentator en acteur Jörgen Raymann zit in de jury, samen met kinderboekenschrijver Jacques Vriens en UNICEF-directeur Jan Bouke Wijbrandi. De presentatie van de feestelijke ochtend is in handen van Spangas actrice Priscilla Knetemann en TV West nieuwslezeres Nicolette Krul.

Zie voor foto's van deelnemende klassen www.ukrff.nl

Na een heel schooljaar verhalen over kinderrechten bedenken, scripts schrijven en films maken, wordt met deze groots opgezette finale het UNICEF Kinderrechten Filmfestival editie 2014-2015 afgesloten. Maar liefst 15.000 kinderen uit heel Nederland hebben vanaf november vorig jaar 675 films over kinderrechten gemaakt. In de online campagne die scholieren voerden om hun productie naar de finale te krijgen zijn de films al 534.606 keer bekeken.

Tijdens de glamoureuze klassenstrijd in Diligentia dingen dertien groepen 7 en 8 naar de award voor Beste Kinderrechten Film. De jury reikt daarnaast ook awards uit voor Beste Acteerprestatie en Beste Kinderrechtenverhaal. Tijdens de finale bepaalt de zaal welke kinderrechtenfilm de Publieksprijs verdient.

Kinderrechten

Alledaagse zaken als naar school gaan, buiten spelen en computeren zijn voor Nederlandse kinderen heel normaal. In veel andere landen hebben kinderen deze rechten niet. Door het filmproject worden de leerlingen op een creatieve manier bewust van hun rechten. Van de 54 kinderrechten uit het Internationale Kinderrechtenverdrag hebben de kinderen er één gekozen als onderwerp van hun film. De finalefilms die in Diligentia te zien zijn, geven een goed beeld van hoe kinderen de soms ingewikkelde kinderrechten op originele wijze interpreteren en welke rechten zij belangrijk vinden. Een speciale vermelding verdient de film ‘Erin of Eruit’, gemaakt door kinderen uit het Uitzendcentrum van AZC Hesseland uit Emmen. Omdat deze film al in december is opgenomen, zijn wrang mogelijk niet alle acteurs bij de finale.

FilmlabVoor het UNICEF Kinderrechten Filmfestival zijn de leerlingen op multimediale wijze aan de slag gegaan met het onderwerp kinderrechten. In het online Filmlab op www.krff.nl leren ze alles over filmopnames maken, camera-acteren en niet te vergeten een filmscript over kinderrechten schrijven. Bij het filmen en de nabewerking zijn de jonge filmmakers begeleid door een speciale filmcoach.

Zelfgemaakte tekeningen worden in de films als animatie gebruikt, waardoor het eindresultaat van iedere film verrassend is. Daarnaast wordt iedere film ondersteund met een eigen soundtrack.

SamenwerkingHet UNICEF Kinderrechten Filmfestival is een samenwerking tussen UNICEF Nederland en ‘Stichting en… Actie!’.