Massale uitbraak cholera onder vluchtelingen Burundi

21 mei 2015

UNICEF heeft met spoed hulpgoederen gestuurd naar de noordwestelijke grens van Tanzania en Burundi als reactie op de massale cholera-uitbraak onder de 50.000 Burundische vluchtelingen. De meeste vluchtelingen zijn vrouwen en kinderen, die erg kwetsbaar zijn voor deze ziekte. In Tanzania heeft de cholera-uitbraak inmiddels al de eerste tientallen levens gekost.

Vanuit Burundi en Tanzania levert UNICEF medische voorzieningen voor cholerabehandelingen, water, toilet- en handen was faciliteiten en voedingshulp. Meer hulp is nodig.

Het dorp Kagunga heeft het hoogst aantal vluchtelingen. Ongeveer 50.000 mensen verblijven daar aan de oevers van Lake Tangayika, in een afgelegen en moeilijk te bereiken deel van Tanzania. Overbevolking en slechte sanitaire voorzieningen hebben er toe geleid dat er een flinke stijging is van cholera patiënten. Ook heerst er acute diarree onder de vluchtelingen. UNICEF waarschuwt als er geen cholera behandelingscentrum in het Tanzaniaanse dorp Kagunga komt, dat het sterftecijfer zeer hoog kan worden.

In Burundi zijn 15 verdachte gevallen van cholera naar het district ziekenhuis gebracht van Nyanza Lac. De Burundese ministerie van Volksgezondheid en partners hebben met steun van UNICEF in het getroffen gebied een cholera-behandelcentrum heropend.

De hulpgoederen die UNICEF levert zijn onder andere: cholera kits waarmee patiënten behandeld kunnen worden, chloor, zeep, waterzuiveringstabletten en plastic emmers. Ook hielp UNICEF de afgelopen week 1000 kwetsbare kinderen met verrijkte voeding.

Door de voortdurende conflicten in de hoofdstad Bujumbura zijn Burundezen gevlucht naar drie buurlanden: Rwanda, Congo en Tanzania. UNICEF werkt met partners om de vluchtelingen te helpen met basisgezondheidszorg, voeding, water, sanitaire voorzieningen, kinderbescherming en onderwijs.