Meer actie nodig voor er nieuwe tragedies plaatsvinden in de Middellandse Zee

21 april 2015

Autoriteiten moeten de belangen van kinderen vooropstellen, zegt UNICEF

Twee dodelijke incidenten in slechts twee dagen tijd in de Middellandse Zee benadrukken de nood aan een snelle, collectieve en moedige actie. Duizenden mannen, vrouwen, tieners en jonge kinderen ontvluchten gewelddadige conflicten –zoals in Syrië- en wagen hun kans op zoek naar veiligheid en een nieuw leven in Europa. Dit jaar alleen al, kwamen hierbij 1600 mensen om nog voor ze een voet op Europese bodem konden zetten.

Kinderen op deze reizen zijn blootgesteld aan misbruik, uitbuiting en riskeren hun leven. Als ze de barre tocht al overleven worden ze vaak geplaatst in onveilige en ongeschikte omstandigheden en / of gecriminaliseerd. Dit is in strijd met het Verdrag inzake de Rechten van het Kind.

We vragen dat bij alle acties de belangen van deze kinderen leidend zijn. Ongeacht hun statuut als vluchteling of migrant moeten kinderen worden verzorgd op een veilige plaats - en niet in een detentiecentrum - met toegang tot onderwijs, gezondheidszorg, sociale en juridische diensten met de volledige uitvoering van de bestaande waarborgen in het bijzonder voor de meest kwetsbaren.

Met de komst van het warmere weer in Europa zal het aantal migranten waarschijnlijk stijgen. Duidelijke, beslissende actie is nodig om meer zinloze doden te voorkomen. Dit betekent het naleven van bestaande EU waarborgen voor niet-begeleide minderjarigen, het versterken van search-and-rescue capaciteiten om levens te beschermen , het vervolgen van mensenhandelaars. De oorzaken van migratie in de landen van herkomst - conflicten, armoede en discriminatie – moeten worden aangepakt.