Yarmouk

8 april 2015

Zo’n 2000 mensen zijn geëvacueerd uit het door IS belegerde vluchtelingenkamp Yarmouk in Syrië. Ze zijn ondergebracht in een gemeenschappelijke opvang in Tadamon en in andere wijken in het zuiden van Damascus. Nu IS oprukt richting Damascus staan de levens van naar schatting 3500 kinderen en 18.000 volwassenen op het spel. Zij kunnen geen kant op.

Eerste evacuaties uit door IS belegerd vluchtelingenkamp

UNRWA, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, uitte vorige week zijn zorgen over de situatie in het vluchtelingenkamp in Yarmouk, waar sinds vorige week heftige gewapende conflicten plaatsvinden tussen verschillende groeperingen in de omgeving.

De geëvacueerden krijgen hulp van UNICEF. Via UNRWA zijn 1000 Eerste Hulp-sets uitgedeeld onder de slachtoffers van het geweld. Daarnaast geeft UNICEF trainingen aan mensen van het Palestijnse Rode Kruis over hoe ze moeten omgaan met de grote groepen mensen en geven ze training over ondervoeding. Daarbij heeft UNICEF plannen om voedselpakketten en andere benodigdheden om ondervoeding onder kinderen aan te pakken op te sturen. UNICEF heeft vorige maand al 10.000 dekens naar Syrië gestuurd om die uit te laten delen onder de vluchtelingen.

De situatie in het kamp was al kritiek voor de belegering door IS. Duizenden vluchtelingen in Yarmouk zijn al meer dan twee jaar afgesneden van eerste levensbehoeften. Er zijn ernstige tekorten aan water, voedsel en medicijnen. Ziekte en ondervoeding zijn veelvoorkomende problemen in het kamp. Vanwege de beperkte toegang tot het kamp door de belegering blijft het moeilijk om de mensen die zich op dit moment nog in het kamp bevinden te helpen.