UNICEF: Kinderen slachtoffer van landmijnen in Oekraïne

31 maart 2015

Sinds het begin van het conflict in Oost-Oekraïne, in maart 2014, zijn 42 kinderen overleden en minstens 109 kinderen gewond geraakt door landmijnen en niet-ontplofte munitie. Dat meldt UNICEF vandaag. Het gaat om aantallen uit de regio’s Donetsk en Luhansk in het oosten van het land. Deze officiële cijfers geven naar alle waarschijnlijkheid niet alle incidenten aan, zegt Marie-Pieree Poirier, UNICEF-directeur van Midden- en Oost-Europa. “Gebrek aan toegang tot deze gebieden is een uitdaging voor de hulpverleners.”

Uni181608

Na een jaar van strijd hebben veel gemeenten in het oosten van Oekraïne te maken gehad met extreem geweld, onder meer door het gebruik van zware wapens. De overblijfselen hiervan zijn achtergelaten in de verwoeste steden en dorpen. De staatshulpdienst van Oekraïne is actief bezig met het opruimen van mijnen en niet-ontplofte munitie in de gecontroleerde gebieden in Donetsk en Luhansk. Meer dan 33.717 munitievoorwerpen zijn tot nu toe opgespoord en verwijderd. De ontheemde families die terugkeren naar hun vroegere woonplaats lopen nog steeds een groot risico door de zeer gevaarlijke materialen die er nog liggen. Vooral kinderen lopen risico. De explosieve materialen kunnen fel gekleurd zijn en klein genoeg om op te pakken en ermee rond te schoppen. Kinderen kunnen aangetrokken worden door deze voorwerpen en ze aanzien voor speelgoed of iets waardevols, wat kan leiden tot ernstige verwondingen.

UNICEF heeft in de crisisgebieden in Oekraïne een onderwijscampagne gelanceerd om kinderen te wijzen op het risico van de mijnen. Aan 500.000 kinderen en hun families wordt levensreddende informatie verstrekt. Naast boodschappen in print, video en digitale formaten omvat de campagne ook een training van honderd leerkrachten en schoolpsychologen.

“Tot nu toe is er heel weinig bewustzijn in de gemeenschappen over de gevaren van mijnen en explosieven die zijn gebruikt in het conflict”, zegt Poirier. “Daarom werken we samen om de kennis van de families over de gevaarlijke munitie die is achtergebleven te vergroten, zodat de kinderen en hun ouders weten waar ze op moeten letten en hoe zij veilig kunnen blijven.”

Minstens 5 miljoen mensen in Oekraïne zijn getroffen door het conflict, waaronder 1,7 miljoen kinderen. Meer dan 1,1 miljoen mensen zijn ontheemd geraakt als gevolg van het aanhoudende geweld. UNICEF heeft veel geld nodig om deze gezinnen te kunnen helpen.

Op 4 april is de Internationale Dag voor Mijnen. De situatie in Oekraïne herinnert aan de wereldwijde risico’s die kinderen lopen door mijnen en explosieve oorlogsresten. In 2013 werden wereldwijd 3.308 slachtoffers van mijnen en oorlogsresten gemeld, hieronder waren 1.112 kinderen. De Mine Ban Treaty, die de productie, voorraad en gebruik van mijnen verbiedt, is inmiddels geratificeerd door meer dan driekwart van alle landen, waaronder Oekraïne.

Uni181481