UNICEF: mazelen groot risico voor Vanuatu

18 maart 2015

SUVA, 18 maart 2015 - Het ministerie van Volksgezondheid in Vanuatu is met steun van UNICEF en de WHO begonnen met een preventiecampagne tegen de uitbraak van mazelen. Dit is cruciaal gezien de lage vaccinatiegraad op de archipel en een recente uitbraak van mazelen begin maart. Door de noodsituatie waarin het land zich momenteel bevindt, vergroot de kans op infectiegevaar. Snel ingrijpen is dan ook de boodschap.

UNICEF en WHO starten urgente preventiecampagne tegen mazelen

"Zes teams worden ingezet om zoveel mogelijk kinderen te vaccineren in de bereikbare delen van Port Vila," zei, Dr Karen Allen van UNICEF. "Santo en Port Vila krijgen een hoge prioriteit aangezien er eerder al een groot aantal gevallen van mazelen werd vastgesteld.” 

Eind deze week worden nog zes extra teams ingeschakeld. Naast vaccinatie zullen zij ook zorgen voor de verdeling van Vitamine A supplementen en muskietennetten voor de bescherming tegen malaria.

De cycloon beschadigde de koudeketen (belangrijk voor het bewaren van vaccins op de juiste temperatuur). UNICEF en partners konden koelcellen herstellen met behulp van noodbrandstofvoorraden zodat de levensreddende vaccins hun kracht en doeltreffendheid konden bewaren.

"Kinderen in opvangcentra krijgen voorrang bij de vaccinatie," zei Dr Allen. "Gepensioneerde verpleegkundigen en medisch personeel met de nodige vaardigheden worden ingezet voor het toedienen van de vaccins."Onmiddellijk na de doortocht van Cycloon Pam, begon UNICEF met de verdeling van vooraf gepositioneerde hulpgoederen vanuit zijn lokale opslagruimten in Vanuatu. Daarnaast zijn er zondag vrachtschepen met hulpgoederen vanuit Fiji vertrokken naar Vanuatu. Maandag volgde een eerste luchttransport.

Naast vaccinatie, zorgt UNICEF voor de verdeling van sanitaire benodigdheden en gezondheidspaketten voor kinderen en gezinnen die getroffen zijn door de cycloon Pam: deze omvatten basisgezondheidszorg kits, zakjes met orale rehydratie zouten (ORS) zinktabletten, vitamine A capsules en ontwormingstabletten.UNICEF zorgt ook voor tenten, schoolmateriaal, recreatiekits, hygiëne kits, watertanks, handenzeep, opvouwbare water containers en waterzuiveringstabletten.

UNICEF directeur Anthony Lake, nam deel aan de internationale conferentie rond klimaatrampenin Sendai, Japan en gaf volgende reactie: “Tegen het einde van de jaren 1990, troffen klimaatgerelateerde rampen ongeveer 66 miljoen kinderen per jaar. In de komende decennia, zal dit aantal naar verwachting oplopen tot 200 miljoen kinderen. Dit is een verdrievoudiging. Dergelijke rampen worden het meest gevoeld in de armste en meest achtergestelde landen - en door de armste en meest achtergestelde kinderen in deze landen".

De supercycloon heeft 132.000 bewoners getroffen. Ongeveer 60.000 kinderen hebben dringend hulp nodig.

UNICEF verhoogde zijn noodoproep naar 3 miljoen dollar. Dit bedrag zal de komende dagen ongetwijfeld nog stijgen.

 Voor de redactie:

Beeldmateriaal (foto’s en video’s) kunnen via volgende links worden gedownload:

· Foto’s: http://uni.cf/1Eh6Z8J

· Video: http://uni.cf/1Ax43n5