14 miljoen kinderen getroffen door conflict in Syrië en Irak

12 maart 2015

NEW YORK/AMMAN/BRUSSEL, 12 maart 2015 – Zo’n 14 miljoen kinderen lijden momenteel onder het escalerende conflict in Syrië en grote delen van Irak, zo stelt UNICEF. Vele kinderen in de regio hebben nooit vrede gekend en UNICEF waarschuwt ervoor dat een hele generatie dreigt verloren te gaan in de cyclus van geweld. Ondanks de chaos die het conflict met zich meebrengt, tonen kinderen en jongeren dag na dag ongelofelijk veel moed en doorzettingsvermogen.

UNICEF laat met een filmpje -  say no to a lost generation - zien wat zoveel geweld betekent voor de kinderen van Syrië. https://www.youtube.com/watch?v=EUoY0W-hgRg&feature=youtu.be

In Syrië, waar het conflict het vijfde jaar ingaat, is de situatie voor meer dan 5,6 miljoen kinderen volgens UNICEF het meest dramatisch. Tot 2 miljoen kinderen leven in delen van het land die grotendeels verstoken blijven van humanitaire hulp door gevechten of andere factoren.

Daarenboven leven er nog eens 2 miljoen Syrische kinderen als vluchtelingen in Libanon, Turkije, Jordanië en andere landen. Die kinderen voegen zich bij de 3,6 miljoen kinderen die al aanwezig waren in de kwetsbare gemeenschappen die door vluchtelingen overspoeld worden en waar openbare diensten als onderwijs en gezondheidszorg bijgevolg enorm onder druk staan.

In Irak werden inmiddels al meer dan 2,8 miljoen kinderen door het aanhoudende geweld uit hun huizen verdreven en heel wat van hen zitten vast in gebieden die gecontroleerd worden door gewapende groepen

“Voor de jongste kinderen is deze crisis al wat ze ooit gekend hebben. Voor opgroeiende adolescenten die in een cruciale fase van hun ontwikkeling zitten, vormen geweld en lijden niet enkel een litteken op hun verleden; ze geven ook vorm aan hun toekomst,” zegt UNICEF directeur Anthony Lake. “Nu de crisis zijn vijfde jaar in gaat, riskeren we deze generatie jonge mensen te verliezen in een cyclus van geweld, waarbij ze naar de volgende generatie toe zullen herhalen wat ze zelf hebben meegemaakt.”

Ondanks de chaos die het conflict met zich meebrengt, tonen kinderen en jongeren dag na dag ongelofelijk veel moed en doorzettingsvermogen. In een serie portretten die door UNICEF gebundeld werden op de speciale website childrenofsyria.info, worden verhalen naar voren gebracht zoals dat van de zestienjarige Alaa, die zijn thuis in de door oorlog verscheurde stad Homs moest ontvluchten en vandaag zijn studies verderzet terwijl hij zelf les geeft aan andere kinderen. Of de tien jaar oude Christina, die in een vluchtelingenkamp woont in het noorden van Irak en nog jongere kinderen helpt met hun schoolwerk.

“Ondanks al hun lijden, de misstanden die ze hebben doorstaan en het klaarblijkelijke onvermogen van volwassenen om een einde te maken aan dit vreselijke conflict, hebben de kinderen die door deze crisis getroffen worden nog steeds de moed en het doorzettingsvermogen om te trachten hun levensomstandigheden te verbeteren,” zegt Lake. “Als we hun vastberadenheid zien, hoe kunnen we dan zelf minder vastberadenheid aan de dag leggen om hen te helpen? Als we weten dat ze de hoop nog niet hebben opgegeven, hoe kunnen wij dat dan wel doen?”

UNICEF doet een oproep tot investeringen op langere termijn om tegemoet te komen aan de behoeften van kinderen en adolescenten, zodat ze over de nodige vaardigheden en motivatie beschikken om aan een meer stabiele toekomst voor zichzelf te werken. Volgens UNICEF moet o.a. geïnvesteerd worden in:

  • Mogelijkheden tot bijscholing (inhaallessen), beroepsonderwijs en ontspanning voor adolescenten. Zo’n vijf miljoen Syriërs zijn tussen 12 en 18 jaar oud. Ze moeten ondersteund worden zodat ze de nodige vaardigheden kunnen opdoen om op termijn in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.
  • Zowel formele als informele leermogelijkheden voor kinderen die getroffen zijn door het conflict, en certificeringssystemen die de kinderen helpen om ook onder de huidige omstandigheden hun leerstatus te attesteren.
  • Diensten zoals psychosociale zorg en ondersteuning voor kwetsbare kinderen (bijv. overlevenden uit conflictzones die aan geweld werden blootgesteld).
  • Het versterken van onderwijs en gezondheidszorg in gemeenschappen die vluchtelingen opnemen, en het verstrekken van bestaansmiddelen, zodat er ondersteuning is voor alle kinderen die op welke wijze dan ook door het conflict getroffen worden.

Noot voor de redactie:

Het UNICEF filmpje: say no to a lost generation is hier te downloaden: http://we.tl/lVhMtpaDq6

Voor ander beeldmateriaal, foto’s en multimedia-toepassingen : http://uni.cf/1AdpGZI