Nieuw mondiaal platform om aids onder jongeren te stoppen

17 februari 2015

Nairobi, 17 februari 2015 - Er is grote vooruitgang geboekt op de bestrijding van hiv, maar niet onder jongeren. Dat zeggen leiders in een mondiale actie tegen de aidsepidemie vandaag in Nairobi, Kenia. Aids is de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren in Afrika en de tweede belangrijkste doodsoorzaak van jongeren wereldwijd. President Uhuru Kenyatte lanceert vandaag het nieuwe platform “Al in” van onder meer UNICEF en UNAIDS voor de bestrijding van aids onder jongeren. Meer dan 200 leiders van jongerenbewegingen zijn aanwezig bij de introductie.

Slechts een op de vier kinderen en jongeren met hiv onder de 15 jaar, hebben toegang tot de levensreddende medische behandeling. In iedere leeftijdsgroep daalt het aantal doden, behalve tussen de 10 en 19 jaar. UNAIDS, UNICEF en partners hebben daarom “All In” opgezet, een nieuw actieplatform om betere resultaten bij jongeren te behalen. Zij willen het beleid veranderen en meer jongeren betrekken in de strijd.

Het platform “All in” gaat jongeren bereiken met voorlichting, testen, counseling en behandeling die aansluit op de behoeften van jongeren. De problematiek van hiv en jongeren wordt op de politieke agenda gezet om er meer prioriteit voor te krijgen. Ook worden jongeren betrokken bij maatschappelijke verandering. “All In” zal nationale leiders betrekken bij het coördineren, ondersteunen en beoordelen van bestaande programma’s en het uitbreiden van partnerschappen voor innovatie tussen de openbare en particuliere sector.

De meeste van de 2,1 miljoen jongeren met hiv werden geïnfecteerd tijdens de zwangerschap, tijdens de bevalling of in de eerste maanden van hun leven omdat ze geen beschikking hadden over medicijnen die de kans op hiv infectie flink verlagen. Veel van deze babies met hiv kregen nooit een diagnose en dus nooit een medische behandeling, of verdwenen gaandeweg uit het zorgcircuit.

“Kinderen en jongeren zouden de eerste moeten zijn die profiteren van de medische vooruitgang, niet de laatste,” aldus Anthony Lake, directeur van UNICEF Internationaal. “We moeten de jongeren bereiken die in de behandelingen ontbreken. We kunnen ons doel van een aidsvrije generatie niet bereiken zonder de jongeren.”

“We kunnen niet praten over het stoppen van aids zonder jongeren te betrekken”, zegt Consolate Opiyo van Y+, het wereldnetwerk van Jonge mensen met hiv. “Jongeren worden het hardst getroffen door hiv én zij zijn de leiders van morgen.”

Nieuwe hiv-infecties onder jongeren nemen duidelijk minder snel af als bij andere leeftijdsgroepen. Tienermeisjes, vooral in de sub-Sahara in Afrika, worden het hardst getroffen. In Zuid-Afrika zijn in 2013 iedere week meer dan 860 meisjes geïnfecteerd met hiv, tegenover 170 jongens. Jongeren worden volwassen zonder te weten geïnfecteerd te zijn, met beperkte mogelijkheden voor hiv-opsporing en behandelingsprogramma’s.

“De toekomst van Sub-Sahara Afrika ligt in de handen van de gezondheid en het welzijn van de jeugd”, zegt ambassadeur Deborah Birx, global aids coördinator. “We willen ons inzetten voor een samenwerking met partnerlanden om de kloof voor jonge meisjes en vrouwen die in het bijzonder kwetsbaar zijn voor een hiv-infectie te dichten.”

De komende vijf jaar zijn cruciaal. Het doel is om in 2020 het aantal hiv-infecties onder jongeren met minstens 75 procent te verlagen.

Noot voor de redactie:

Beeldmateriaal is te downloaden via http://uni.cf/1Df2fn0