Eindbedrag 1 februari Giro555 actie Stop ebola-ramp 10.311.490 euro

2 februari 2015

Nederland heeft 10.311.490,48 euro gegeven aan de actie “Stop de ebola-ramp”. Dankzij de giften van mensen in Nederland ontvangen mensen in Guinee, Sierra Leone en Liberia levensreddende hulp, zoals voedsel, opvang van (wees)kinderen, medische hulpgoederen en ondersteuning bij veilige begrafenissen.

“Het is een prachtige opbrengst waarvoor we alle mensen in Nederland die hier aan hebben bijgedragen heel dankbaar zijn”, aldus actievoorzitter Henri van Eeghen.

Het was de eerste keer dat Nederlanders een Nationale Actie voerden voor een ziekte die een ramp heeft veroorzaakt. Honderden mensen, kinderen en bedrijven collecteerden geld voor Giro555 met bijvoorbeeld sponsorlopen, verkoop van cupcakes of inzamelen van statiegeld. “De betrokkenheid van de Nederlanders is enorm, ook in vergelijking met inzamelingsacties in andere landen", zegt van Eeghen.

Op 28 november was de Actiedag in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, waarbij ruim 20.000 mensen belden naar het panel met Bekende Nederlanders om te doneren. De publieke omroep zond speciale nieuwsbulletins uit over de actie, en alle zenders en omroepen besteedden er aandacht aan. Ook na de Actiedag bleven mensen doneren.

Henri van Eeghen: “De inzet van mensen, bedrijven en verenigingen in Nederland is hartverwarmend. Dankzij hun steun kunnen wij meer levens redden en meer mensen helpen in West-Afrika die worstelen om te overleven door de ebola-ramp. Samen streven we ernaar hen weer een kans te geven op een betere toekomst.”

Hulporganisaties verlenen sinds het uitbreken van de epidemie, in maart 2014, hulp aan de slachtoffers van de ramp. Vanwege de explosief stijgende aantallen besmettingen en de directe behoefte aan financiële middelen om de hulp te verlenen, besloten de samenwerkende hulporganisaties in november 2014 een Nationale Actie af te kondigen en Giro555 open te stellen voor giften. Zij hebben tot eind 2015 om het ingezamelde geld te besteden en brengen tussentijds rapportages uit om het publiek op de hoogte te houden van de besteding van het geld.

De ebola-epidemie remt steeds verder af. De drie meest getroffen landen meldden vorige week minder dan honderd nieuwe besmettingen. In totaal zijn nu 22.057 mensen besmet en 8.795 mensen overleden aan ebola. De ramp heeft gevolgen voor de gezondheidssituatie in het algemeen; er kon de afgelopen maanden niet of nauwelijks zorg worden verleend aan andere hulpbehoevenden, zoals mensen met HIV, zwangeren of kinderen met malaria. Ook vaccinatieprogramma’s voor kinderen hebben lange tijd stilgelegen. Daarnaast zijn er tekorten aan voedsel, doordat marktaanvoer stil lag en prijzen zijn gestegen.

Mensen die in januari nog een actie voerden voor Giro555 en het geld nog niet hebben overgemaakt, kunnen dat nog doen aan Giro555, onder vermelding van “ebola”.