UNICEF: ruim duizend kinderen in schuilkelders Oekraïne hebben dringend hulp nodig

30 januari 2015

Alleen al in de stad Donetsk zitten duizend kinderen in ongezonde, ijskoude schuilkelders met weinig of geen toegang tot water, sanitaire voorzieningen of voedsel. UNICEF roept alle partijen in het conflict in de Oekraïne op om kinderen buiten schot te houden en vraagt de internationale gemeenschap dringend om steun voor hulp aan duizenden door het conflict getroffen kinderen.

"Kinderen lijden onder enorme stress als gevolg van het aanhoudende conflict," zegt Giovanna Barberis, directeur van UNICEF in de Oekraïne. "Het meest kwetsbaar zijn kinderen die noodgedwongen hun toevlucht zoeken in ongezonde, drukke en ijskoude schuilkelders en kinderen die op straat leven, kinderen uit arme gezinnen of wiens huizen zwaar zijn beschadigd."

Al sinds september vorig jaar brengen duizenden mensen het grootste deel van hun dag en al hun nachten door in ongezonde schuilkelders zonder basisvoorzieningen, waaronder in de stad Donetsk alleen al duizend kinderen.

UNICEF heeft hygiënekits verstrekt aan meer dan 1.100 kinderen en volwassenen in opvangcentra en kelders en gaat tenminste tienduizend kwetsbare kinderen in de conflictgebieden voorzien van winterkleding.

Sinds maart 2014 zijn meer dan 1,5 miljoen mensen gevlucht voor het geweld in de Oekraïne. Een miljoen mensen zijn ontheemd binnen de Oekraïne, waaronder ruim 130.000 kinderen.

UNICEF heeft in december aangegeven 32,4 miljoen dollar extra nodig te hebben voor humanitaire hulp aan kinderen en gezinnen in de getroffen regio’s. Tot dusver is 10,16 miljoen ontvangen.