UNICEF helpt besmetting ebola op heropende scholen tegen te gaan

22 januari 2015

UNICEF en partners helpen om het risico op besmetting met ebola tegen te gaan op de deze week heropende scholen in Guinee. Zo zijn meer dan 80.000 docenten getraind om veiligheidsmaatregelen uit te voeren en worden leerlingen voor binnenkomst op school gescreend. UNICEF en partners leveren thermometers, zeep en chloor.

2015guineauni177598

Vanwege de uitbraak van ebola zijn de openbare scholen in Guinee, Sierra Leone en Liberia niet heropend na de vakantie in juli en augustus. Vijf miljoen kinderen zijn sindsdien verstoken van onderwijs op school.

"De sluiting van de scholen heeft een diepgaande invloed op de regio, die een aantal van de laagste onderwijsindicatoren ter wereld heeft. Het leven van kinderen is op zijn kop gezet door ebola,” zegt Peter Salama, ebola-coördinator bij UNICEF internationaal. "Aangezien scholen heropenen, is het essentieel dat het risico van overdracht van ebola tot een minimum wordt beperkt."

Al zijn de scholen daar officieel nog niet heropend, ook in Liberia en Sierra Leone helpen UNICEF en partners. Bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van veiligheidsprotocollen door de ministeries van Onderwijs. Iedereen die een temperatuur hoger dan 38° C heeft, in de afgelopen 21 dagen contact had met een ebolapatiënt of symptomen heeft van ebola - zoals koorts, diarree en braken – wordt niet toegelaten op het schoolterrein, maar doorverwezen naar de dichtstbijzijnde kliniek.

UNICEF heeft duizenden docenten opgeleid om deel te nemen aan sociale mobilisatiecampagnes om gemeenschappen te informeren hoe verspreiding van het ebolavirus te voorkomen. Handen wassen is een van de belangrijkste maatregelen. UNICEF heeft aan scholen duizenden hygiënekits verstrekt, met onder meer zeep en emmers. Duizenden leraren zijn getraind in het effectief implementeren en bewaken van de veiligheidprotocollen op school.

In Liberia en Sierra Leone, ondersteunt UNICEF de overheid in de uitbreiding van onderwijsprogramma's via de radio. UNICEF gaat zo'n 50.000 zonne-energie aangedreven radio’s verstrekken aan de meest kwetsbare huishoudens. Ook na het heropenen van de scholen zullen de radioprogramma's een belangrijke rol blijven spelen om niet schoolgaande kinderen te bereiken. Voor de ebolacrisis ging in Guinee maar 58 procent van de kinderen naar het basisonderwijs. In Liberia zelfs maar 34 procent en in Sierra Leone 74 procent.

CIJFERS: hoe UNICEF en partners o.a.helpen

Guinee:• 48.615 hygiënekits met emmers en zeep werden uitgedeeld aan de meer dan 12.000 scholen voor gebruik door 2,7 miljoen kinderen. UNICEF leverde 53 procent van de kits.• Het nationale ebola coördinatieteam leverde chloor aan alle school om handen te wassen.• Het ministerie van Onderwijs heeft 20.500 thermometers aangeschaft voor alle scholen.• Meer dan 80.650 zijn getraind op de protocollen voor een veilige opening van scholen.

Liberia:• UNICEF ondersteunt de overheid bij de uiteindelijke heropening van 5.181 scholen. Ongeveer 15.000 leerkrachten worden getraind op veiligheidprotocollen.• Hygiënekits zijn besteld voor distributie naar alle 5181 scholen. De kits bevatten emmers, handschoenen, chloor, zeep, regenlaarzen, doeken, sproeiers en waterflessen.

• 15.000 infraroodthermometers worden verstrekt aan scholen.

Sierra Leone:• UNICEF ondersteunt de overheid bij de uiteindelijke heropening van 8.100 scholen.• Met de steun van UNICEF gaat het ministerie van Onderwijs een conferentie organiseren om voorgestelde protocollen voor schoolheropening te onderzoeken.• UNICEF en partners gaan hygiënekits en thermometers te leveren wanneer de scholen open gaan.