UNICEF: 50.000 kinderen niet naar school door conflict in Oekraïne

6 januari 2015

Vanwege het conflict in Oekraïne kunnen in de regio rond Donetsk 50.000 kinderen al sinds 1 september niet meer naar school. 147 scholen zijn gesloten. Sommige scholen zijn totaal vernield, andere blijven gesloten vanwege veiligheidsoverwegingen. Een aantal onderwijsinstellingen is, ondanks soms forse beschadiging, nog wel in gebruik.

BIJ DIT BERICHT IS OOK FILMBEELD BESCHIKBAAR

800 uni175764

“Het is essentieel dat kinderen terug naar school kunnen om hun opleiding op te pakken”, zegt Marie-Pierre Poirier, directeur van UNICEF in Oost-Europa. “Kinderen zijn altijd de dupe van conflicten. Onderwijs wordt verstoord en de toegang tot basisvoorzieningen is beperkt. Sommige kinderen zijn getuige van hevige gevechten en bombardementen. We vragen de strijdende partijen telkens weer kinderen te beschermen tegen het aanhoudende geweld.”

Meer dan 1,7 miljoen kinderen zijn ernstig getroffen door de groeiende crisis in Oost-Oekraïne. Sinds maart zijn meer dan 1 miljoen mensen vertrokken uit de door conflict getroffen gebieden. Voor ontheemde kinderen zijn er beperkte mogelijkheden om naar school te gaan in de gemeenschappen waar ze worden opgevangen. Ouders verzuimen vaak hun kinderen te registreren bij nieuwe scholen omdat ze verwachten binnenkort te vertrekken: naar andere opvang of terug naar huis. Dat is jammer, want in elke noodsituatie is onderwijs onmisbaar voor het behoud van stabiliteit, structuur en routine. Zeker in conflictgebieden in de Oekraïne kan scholing de kinderen helpen met het verwerken van trauma’s en stress.

UNICEF heeft ruim 27 miljoen euro nodig voor extra hulp aan 600.000 kinderen en hun ouders in de Oekraïne. 225.000 kinderen hebben toegang nodig tot goed onderwijs. 100.000 kinderen hebben psychosociale hulp nodig voor traumaverwerking . Polio vaccins zijn nodig om te voorkomen dat deze gevaarlijke ziekte zich kan verspreiden. 250.000 kinderen en vrouwen hebben schoon water en hygiënische middelen nodig om levensgevaarlijke ziekten te voorkomen.

Tot dusver heeft UNICEF 200.000 gezinnen informatie kunnen geven over het gevaar van mijnen en onontplofte munitie. Ontheemde kinderen hebben lesmateriaal gekregen. 400 psychologen hebben training gekregen om kinderen te helpen met psychosociale steun. Er is een telefonische hulplijn geopend voor ouders en kinderen, die alleen al in november 5000 hulpvragen kreeg. Om 30.000 kinderen hulp en bescherming te bieden is UNICEF bezig met het opzetten van 12 speciale centra. Noodpakketten met medische hulpmiddelen en middelen voor assistentie bij bevallingen worden verspreid in conflictgebieden, voldoende voor 130.000 mensen. Ook krijgen duizenden jonge moeders hulp bij borstvoeding. Meer dan 100.000 mensen in de regio’s Donetsk en Luhansk hebben schoon drinkwater en hygiënische middelen gekregen.

“UNICEF is dankbaar voor alle tot nu toe ontvangen bijdragen. Meer steun is nodig, vooral nu de winterse omstandigheden de impact van de crisis nog urgenter maken”, aldus UNICEF-directeur Poirier.

Uni175764