UNICEF: ontheemde kinderen in Syrië ernstig ondervoed

5 januari 2015

Ontheemde kinderen in Syrië lijden aan ernstige ondervoeding. Dat concludeert UNICEF na nieuw onderzoek van kinderen tot 5 jaar in onder meer opvangkampen binnen Syrië, in dertien van de veertien provincies in het land. Met steun van UNICEF werd medio vorig jaar de voedingssituatie van bijna 4.500 kinderen onderzocht. Het is de eerste grootschalige onderzoek naar de voedingtoestand van kinderen sinds het begin van de crisis in Syrië in maart 2011.

In drie provincies - Hama, Aleppo en Deir-ez-Zor – is meer dan tien procent van de onderzochte kinderen acuut ondervoed. Volgens WHO-normen is deze situatie ernstig. 2,3 procent van de kinderen is zelfs ernstig acuut ondervoed. Bijna 80 procent van de ontheemde families meldt afhankelijk te zijn van voedselhulp. Ongeveer 29 procent van hen zei in de week voorafgaande aan het onderzoek niet voldoende voedsel te hebben gehad om alle gezinsleden te voeden. Driekwart had het aantal maaltijden verminderd. De organisatie OCHA becijferde in november 2014 al dat 4 miljoen kinderen en vrouwen in Syrië hulp nodig hebben om ondervoeding te voorkomen en om acuut ondervoede kinderen te behandelen.

“De studie geeft een verontrustend beeld van de impact van het aanhoudende conflict op de voedingstoestand van ontheemde kinderen. Ontoereikende voeding leidt op de lange termijn tot risico's voor het welzijn van kinderen en kan in extreme gevallen leiden tot de dood," zegt Hanaa Singer, directeur van UNICEF in Syrië. "In toegankelijke gebieden krijgen kinderen voedselhulp, maar in moeilijk bereikbare delen van het land is de voedingssituatie voor kinderen waarschijnlijk slechter."

In 2015 heeft UNICEF 21,1 miljoen dollar nodig om het voedingsprogramma – preventie van ondervoeding, screenen op ondervoeding, voedselhulp en voorlichting over voeding - uit te breiden.