Onderwijs via radio en TV omdat de scholen vanwege ebola dicht zijn

13 november 2014

De kinderen van Sierra Leone kunnen weer hun schoollessen volgen, maar nu via radio en TV. Sinds de uitbraak van het levensgevaarlijke ebolavirus in Sierra Leone zijn scholen in het hele land gesloten. UNICEF heeft het ministerie van Onderwijs in Sierra Leone geholpen met de opzet van een lesprogramma dat via de ether wordt uitgezonden. Doel is om 1,7 miljoen kinderen te bereiken die geen toegang hebben tot goed onderwijs.

800 img 20141106 wa0007

De kinderen krijgen via radio en TV les in onder meer Engels, wiskunde en maatschappijleer. Cursussen worden ontwikkeld door professionele docenten en uitgezonden via meerdere stations om de leerlingen thuis te bereiken. De radiolessen zijn ook te beluisteren met een mobiele telefoon, Mobieltjes zijn wijdverspreid in Sierra Leone en minder afhankelijk van het elektriciteitsnet, wat nog al eens hapert.

Via het onderwijsprogramma worden kinderen ook voorgelicht over hygiëne en handen wassen om de verspreiding van ebola tegen te gaan. UNICEF strijdt tegen de ziekte ebola in de getroffen landen Guinee, Liberia en Sierra Leone en voert een preventiecampagne in naburige landen.

In Sierra Leone gingen tot de uitbraak van ebola driekwart van de kinderen naar de basisschool en ruim een derde naar de middelbare school. “Goed onderwijs is enorm belangrijk voor de ontwikkeling van een kind, maar ook van belang voor de hele samenleving”, stelt Roeland Monasch, directeur van UNICEF in Sierra Leone.

Mohamed Barrie, een jongen van 14 jaar uit de hoofdstad van Sierra Leone, Freetown, zat op de middelbare school toen ebola uitbrak. Hij is erg blij met het onderwijsprogramma dat hij thuis kan volgen. “Onderwijs is belangrijk om succes te krijgen in het leven," zegt de 14-jarige. “De introductieles van sociale studies was erg interessant. Wetenschap vond ik wat minder. Ik hou meer van robots en wil me verdiepen in technologie.”

Img 20141106 wa0003