Minder kindersterfte door longontsteking blijkt uit onderzoek UNICEF

11 november 2014

Aanzienlijk minder kinderen sterven er ieder jaar wereldwijd aan longontsteking. Dat blijkt uit onderzoek van UNICEF. Vorig jaar was longontsteking voor het eerst in een decennium niet de belangrijkste doodsoorzaak onder kinderen jonger dan vijf jaar, sinds 2000 is de ziekte met 44 procent afgenomen. Nog steeds sterven er wereldwijd 954.000 kinderen per jaar aan longontsteking, dat is 15 procent van het totaal aantal kindersterfgevallen.

 PERSBERICHT

 

"Longontsteking is nog steeds een zeer gevaarlijke ziekte. Het doodt meer kinderen onder de vijf jaar dan HIV/AIDS, malaria, blessures en mazelen bij elkaar opgeteld. Hoewel de aantallen afnemen, sterven er ieder jaar nog steeds bijna 1 miljoen kinderen aan longontsteking. Armoede is de grootste risicofactor. We moeten juist ook de kinderen in de marges van de samenleving bereiken," zei Mickey Chopra, hoofd gezondheidsprogramma's van UNICEF. "Aan longontsteking hoef je niet dood te gaan, met eenvoudige middelen kunnen we veel kinderen redden.”

In arme plattelandsgebieden sterven de meeste kinderen door longontsteking. Een ongezond binnenklimaat - overvolle huizen, koken op hout, mest of houtskool - is een belangrijke oorzaak. Arme kinderen worden in deze gebieden ook minder vaak ingeënt tegen mazelen en kinkhoest, die tot longontsteking kunnen leiden.

Vroege diagnose, behandeling van longontsteking en toegang tot gezondheidszorg redt levens, vooral in landen met lage inkomens. Daar is het gebruik van vaccins tegen longontsteking toegenomen en wordt vooruitgang geboekt op de ziekte, maar ook binnen deze landen bestaan er groepen mensen die geen toegang hebben tot de vaccins.

"Het sluiten van de behandelingskloof tussen zij die arm zijn en zij die iets beter af zijn, is cruciaal voor het terugdringen van sterfte aan longontsteking," aldus Mickey Chopra.

UNICEF roept medische bedrijven op nieuwe, betere en beter betaalbare ademhalingstellers te ontwikkelen om longontsteking tijdig op te sporen en te beheersen. Andere succesvolle en goedkope middelen zijn het antibioticum amoxicilline in een kindvriendelijke tabletvorm, handen wassen met zeep, vaccinatie en het toedienen van vitaminen om longontsteking tegen te gaan.