Al meer dan 500.000 vluchtelingen die verspreid leven in de afgelegen gebieden van Zuid-Soedan zijn bereikt met hulpvluchten van UNICEF en het Wereld Voedsel Programma (WFP). De 25e missie, uitgevoerd door medische teams die per helikopter groepen vluchtelingen in de bossen rondom de Nijl opzoeken, werd deze week uitgevoerd. Zij worden ondersteund door voedseldroppings uit vliegtuigen. Sinds maart dit jaar zijn al meer dan tweeduizend vliegtuigzendingen gestuurd.
De vluchtelingen krijgen voedsel en voedingssupplementen. Kleine interventieteams zorgen voor een medische check: kinderen worden ter plekke ingeënt tegen polio en mazelen en gescreend op ondervoeding. Waar nodig krijgen ouders voorlichting over hygiëne en voeding. Kinderen die gescheiden zijn van hun familie worden geregistreerd om waar mogelijk hereniging te realiseren.
De teams blijven circa tien dagen op locatie. Tijdens sommige missies worden wel 50.000 mensen bereikt. Een gevaarlijke en uitputtende reis voor de interventieteams, die zonder bescherming werken. “Deze missies bereiken mensen die vluchten voor hun leven, “ zegt Jonathan Veitch, directeur van UNICEF in Zuid Soedan. “Ze hebben alles verloren of achter gelaten, en hun opluchting is voelbaar. Ze worden eindelijk geholpen in plaats van bedreigd.”
Tot nu toe hebben de samenwerkende teams het volgende bereikt:
Van de meer dan 1,8 miljoen Zuid Soedanezen die hun huis ontvlucht zijn vanwege de conflicten, zijn meer dan 1,4 miljoen op de vlucht binnen hun land. De meesten zoeken hun toevlucht in afgelegen en moeilijk te bereiken gebieden. Meer dan de helft hiervan zijn kinderen.
Het komende droogteseizoen en een mogelijke toename van conflicten brengen nieuwe risico’s met zich mee. UNICEF en WFP zijn hard bezig om met meer missies nieuwe gemeenschappen te bereiken en te zorgen voor meer hulp in de al bereikte gebieden. Volgens de recente analyse in de Integrated Food Security Phase Classification (IPC) lopen tienduizenden kinderen onder de 5 jaar het risico te sterven aan ondervoeding. De nieuwste IPC analyse laat zien dat 1.5 miljoen mensen van september tot december in een voedingscrisis zitten. Kinderen zijn altijd het meest kwetsbaar tijdens voedseltekorten, omdat zij minder reserves hebben.