Wereldwijd is er een duizelingwekkend aantal kinderen slachtoffer van fysiek, seksueel en emotioneel geweld, maar vaak blijft dit misbruik verborgen. In veel landen wordt geweld tegen kinderen geaccepteerd. Dat blijkt uit het UNICEF-rapport dat vandaag uitkomt, het meest complete rapport over dit onderwerp tot dusver. Nederland neemt volgens het onderzoek een relatief lage plaats in op de ranglijst qua kindermishandeling met fatale afloop, toch blijkt uit het meest recente onderzoek dat jaarlijks meer dan 118.000 kinderen in Nederland het slachtoffer worden van kindermishandeling - gemiddeld 1 kind per schoolklas. Op het vlak van pesten scoort Nederland gemiddeld, vergeleken met de meeste andere westerse landen.
Het UNICEF-rapport “Hidden in Plain Sight” bevat data van 190 landen en beschrijft geweld tegen kinderen op plaatsen waar ze veilig zouden moeten zijn. In hun wijk, op school en thuis. Het rapport beschrijft de blijvende effecten van geweld op kinderen, wat van generatie op generatie kan worden doorgegeven. Kinderen die te maken krijgen met geweld in hun opvoeding leven op latere leeftijd vaker dan gemiddeld in armoede en vertonen zelf ook gewelddadig gedrag.
De belangrijkste resultaten:
“Dit zijn harde feiten – al ziet geen overheid of ouder dat graag onder ogen,” zegt Anthony Lake, directeur van UNICEF Internationaal. “Maar als we de realiteit van geweld tegen kinderen niet onder ogen zien, zal het nooit mogelijk zijn om geweld tegen kinderen te stoppen.”
UNICEF werkt op verschillende manieren om geweld tegen kinderen terug te dringen. Dan gaat het om steun en trainingen aan ouders en aan kinderen en het verbeteren van justitiële, strafrechtelijke en sociale systemen en diensten. Daarnaast richt UNICEF zich op grotere groepen in de samenleving om de houding tegenover kindermishandeling te veranderen.
“Geweld tegen kinderen gebeurt elke dag, overal. Het kwetst niet alleen de kinderen zelf, het scheurt ook de samenleving uit elkaar – het ondergraaft de stabiliteit en vooruitgang. Maar geweld tegen kinderen is te vermijden. Het is te voorkomen als we geweld bespreekbaar maken”, zegt Lake. Het bewijs in dit rapport dwingt ons om actie te ondernemen, omwille van deze kinderen en de toekomst van gemeenschappen over de hele wereld.