Internationaal rapport UNICEF: alarmerend aantal kinderen slachtoffer van geweld

4 september 2014

Wereldwijd is er een duizelingwekkend aantal kinderen slachtoffer van fysiek, seksueel en emotioneel geweld, maar vaak blijft dit misbruik verborgen. In veel landen wordt geweld tegen kinderen geaccepteerd. Dat blijkt uit het UNICEF-rapport dat vandaag uitkomt, het meest complete rapport over dit onderwerp tot dusver. Nederland neemt volgens het onderzoek een relatief lage plaats in op de ranglijst qua kindermishandeling met fatale afloop, toch blijkt uit het meest recente onderzoek dat jaarlijks meer dan 118.000 kinderen in Nederland het slachtoffer worden van kindermishandeling  -  gemiddeld 1 kind per schoolklas. Op het vlak van pesten scoort Nederland gemiddeld, vergeleken met de meeste andere westerse landen.

2013nederland kinderenalgemeen11

Het UNICEF-rapport “Hidden in Plain Sight” bevat data van 190 landen en beschrijft geweld tegen kinderen op plaatsen waar ze veilig zouden moeten zijn. In hun wijk, op school en thuis. Het rapport beschrijft de blijvende effecten van geweld op kinderen, wat van generatie op generatie kan worden doorgegeven. Kinderen die te maken krijgen met geweld in hun opvoeding leven op latere leeftijd vaker dan gemiddeld in armoede en vertonen zelf ook gewelddadig gedrag.

De belangrijkste resultaten:

  • Seksueel misbruik: wereldwijd heeft 1 op de 10 meisjes onder de 20 jaar wel eens gedwongen geslachtsgemeenschap gehad. Een derde van de meisjes die tussen hun 15e en 19e jaar trouwden is slachtoffer geweest van emotioneel, fysiek of seksueel misbruik door hun partner.
  • Doodslag: 1 op de 5 gevallen van moord wereldwijd zijn kinderen en jongeren onder de 20 jaar, resulterend in 95.000 doden in 2012.
  • Pesten: wereldwijd worden iets meer dan 1 op de 3 leerlingen tussen de 13 en 15 jaar regelmatig gepest op school.
  • Geweld in de opvoeding, thuis of op school: ongeveer 17 procent van de kinderen in 58 landen zijn slachtoffer van verschillende vormen van fysiek geweld.
  • Houding tegenover geweld: bijna de helft van de meisjes tussen de 15 en 19 jaar oud – circa 126 miljoen – gelooft dat het geoorloofd is dat een man zijn vrouw slaat.

“Dit zijn harde feiten – al ziet geen overheid of ouder dat graag onder ogen,” zegt Anthony Lake, directeur van UNICEF Internationaal. “Maar als we de realiteit van geweld tegen kinderen niet onder ogen zien, zal het nooit mogelijk zijn om geweld tegen kinderen te stoppen.”

UNICEF werkt op verschillende manieren om geweld tegen kinderen terug te dringen. Dan gaat het om steun en trainingen aan ouders en aan kinderen en het verbeteren van justitiële, strafrechtelijke en sociale systemen en diensten. Daarnaast richt UNICEF zich op grotere groepen in de samenleving om de houding tegenover kindermishandeling te veranderen.

“Geweld tegen kinderen gebeurt elke dag, overal. Het kwetst niet alleen de kinderen zelf, het scheurt ook de samenleving uit elkaar – het ondergraaft de stabiliteit en vooruitgang. Maar geweld tegen kinderen is te vermijden. Het is te voorkomen als we geweld bespreekbaar maken”, zegt Lake. Het bewijs in dit rapport dwingt ons om actie te ondernemen, omwille van deze kinderen en de toekomst van gemeenschappen over de hele wereld.