Scholieren en politici debatteren op ‘Kleine Prinsjesdag’ in Ridderzaal

26 augustus 2014

Op Kleine Prinsjesdag, een week voor de echte Prinsjesdag, debatteren politici en scholieren in de statige omgeving van de Ridderzaal over thema’s die belangrijk zijn voor jongeren. Ook leest de Koningin van de Jeugd, de 15-jarige Linda Gebel uit Alphen aan de Rijn, namens alle jongeren van Nederland de Troonrede van de Jeugd voor. UNICEF Nederland organiseert Kleine Prinsjesdag om jongeren de kans te geven om bij politici hun stem te laten horen. Kleine Prinsjesdag vindt plaats op 12 september van 8:30 tot 10u.

Gs debatten032

Van vrijwel alle grote partijen zijn Kamerleden aanwezig op 12 september om met de scholieren te debatteren over uitbuiting, vreemdelingenbeleid en ontwikkelingssamenwerking. Zij doen dat aan de hand van prikkelende stellingen waarover de aanwezigen in de zaal ook mee kunnen stemmen. Deze onderwerpen komen deels uit het in juni gepubliceerde Jaarbericht Kinderrechten 2014.[1] Ook staatssecretaris van VWS Van Rijn is aanwezig. Hij wordt door de Koningin van de Jeugd bevraagd.

In haar zelfgeschreven troonrede komt Linda Gebel met aanbevelingen hoe de overheid de situatie van kinderen in Nederland en daarbuiten kan verbeteren. Zij werd als Koningin van de Jeugd op 17 mei gekozen tijdens de voorrondes van Kleine Prinsjesdag in Papendrecht. Ook werden tijdens dit debattoernooi, waar ruim tweehonderd scholieren aan deelnamen, de acht beste scholen geselecteerd. Deze scholieren, afkomstig uit Zeist, Utrecht, Dordrecht, Deurne, Alphen aan de Rijn en Amsterdam, bereiden zich komende week met een debattraining voor op de verbale krachtmeting met politici in de Ridderzaal.

Tijdens Kleine Prinsjesdag zal een jury, bestaande uit UNICEF-directeur Jan Bouke Wijbrandi en Koen van Dijk, lid van het UNICEF Jongerenpanel en Kinderombudsman Marc Dullaert, de debatten beoordelen.