Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Getuigenissen van verschrikkelijk geweld tegen kinderen in Noord Irak

21 augustus 2014

Vrouwen en kinderen die zijn vermoord, ontvoerd of verkracht. Vluchtelingen uit Sinjar, Noord-Irak, getuigen van verschrikkelijke geweldplegingen door de gewapende troepen die hen verdreven.

Irak jezidivluchtleingen

Vrouwen en kinderen die zijn vermoord, ontvoerd of verkracht. Vluchtelingen uit Sinjar, noord-Irak, getuigen van verschrikkelijke geweldplegingen door de gewapende troepen die hen verdreven.

“De mate van geweld tegen vrouwen en kinderen en de schaal ervan zoals we de laatste weken in Irak zien, zijn deze eeuw niet eerder vertoond”, stelt Marzio Babille, directeur van UNICEF in Irak. “Dit is onacceptabel.”

Kinderbeschermingsspecialisten hebben tot dusver 123 casussen van mensenrechtenschendingen door gewapende groepen tegen Jezidi’s gedocumenteerd. UNICEF doet nader onderzoek. “Bijna iedereen die we spraken getuigt van afschuwelijke geweldplegingen, die zijzelf of leden van hun familie hebben gezien of hebben meegemaakt”, zegt Ibrahim Sesay, kinderbeschermingsexpert van UNICEF.

Een 16-jarig Jezidi-meisje vertelde hoe zij en andere vrouwen en meisjes was uitgekozen om aan hun belagers seksuele diensten te verlenen in een gedwongen tijdelijk huwelijk. Zelf was ze erin geslaagd te ontsnappen, maar de anderen zijn meegenomen. “De meisjes en vrouwen die we hier opvangen hebben dringend medische en psychologische hulp nodig”, zegt Sesay.

UNICEF heeft tot dusver psychologische hulp verleend aan  meer dan drieduizend vluchtelingenkinderen in de regio Dohuk.