UNICEF stuurt versneld extra hulp aan jezidi's in Irak

15 augustus 2014

Vandaag arriveren nog meer vrachtwagens vol hulpgoederen van UNICEF voor de jezidische vluchtelingen in Irak. Tot nu zijn al meer dan 1.100 dozen met voedselrepen, 500 dozen met proteïnesupplementen, veertig dozen met ORS en 15 grote tenten geleverd om de jezidi's te helpen. In totaal gaat het om 60 ton aan noodhulp.

Hulpvluchtelingenerbil 2

'Hoewel er minder jezidi's vastzitten in het Sinjar gebergte, maakt UNICEF zich nog steeds zorgen om het lot van duizenden kinderen,' zegt Marzio Babille, directeur van UNICEF in Irak. 'We werken non-stop door om hulp te bieden aan het groeiend aantal mensen die van de berg afkomen. Ze zijn dan wel op een redelijk veilige plek, maar lijden nu aan acute uitdroging en ondervoeding en verkeren in een staat van shock.'

UNICEF en partners hebben sinds 2 augustus noodhulp verleend aan 73.452 kinderen, vrouwen en gezinnen op twintig plekken in de provincie Duhok. De hulpmiddelen bestonden uit: 552.000 flessen water, 44.000 speciale voedselrepen, 10.000 emmers, 10.000

stukken zeep, 9.300 hygiënekits, 5.500 jerrycans, 1.500 dekens en 1000 hygiënekits. Voor de 12.000 vluchtelingen in Erbil heeft UNICEF 78.000 flessen water geleverd en drie wateropslagtanks neergezet. Medewerkers van UNICEF helpen alleengaande kinderen en zetten een support centrum op.

UNICEF werkt daarnaast nauw samen met de Koerdische overheid om een fondsenprogramma op te zetten van vijf miljoen dollar. Dit geld zal duizenden ontheemde families in staat stellen om levensmiddelen te kopen.