UNICEF vraagt Girl Summit einde te maken aan kindhuwelijken en FGM

21 juli 2014

Morgen begint de eerste Girl Summit in Londen, georganiseerd door UNICEF en de Britse regering. Doel van de meisjestop is draagvlak creëren om een einde te maken aan meisjesbesnijdenis en kindhuwelijken, twee gebruiken waar miljoenen meisjes wereldwijd onder lijden.

13yearsoldsonamonifeedsher11monthsolddaughternamedanikabangladesh.shewasmarriedattheageof8yearsand6monthstoherhusbandwhoisnow29yearsold.

Onder embargo tot 1:01u op 22 juli

“Meisjes lopen voorgoed schade op door zowel besnijdenis als door jong te worden uitgehuwelijkt”, stelt Anthony Lake, directeur van UNICEF. “Hen wordt het recht ontnomen om hun eigen beslissingen te nemen en zich volledig te ontwikkelen. Meisjes zijn geen bezit, zij hebben het recht om hun eigen toekomst te bepalen. Als ze daar de kans toe krijgen is dat waardevol – voor hen zelf, maar ook voor hun familie en hun gemeenschap.”

Wereldwijd hebben meer dan 130 miljoen meisjes en vrouwen enige vorm van besnijdenis ondergaan, blijkt uit de meest recente cijfers. Naast de extreme pijn die besnijden veroorzaakt kan de ingreep leiden tot bloedingen, infecties, onvruchtbaarheid en zelfs de dood. Het gebruik neemt langzaam af. Onderzoek wijst uit dat hoewel de meerderheid in de landen waar meisjesbesnijdenis voorkomt wil stoppen met het gebruik, door de sterke sociale druk de ingreep toch laat gebeuren.

Het gebruik om meisjes jong uit te huwelijken is nog meer verspreid. Meer dan 700 miljoen nu levende vrouwen zijn als kind gehuwd. Ongeveer 250 miljoen van hen trouwden voor ze 15 waren. Meisjes die zo jong trouwen maken meestal hun school niet af en lijden vaak onder huiselijk geweld. Wanneer ze jong zwanger raken is de kans op complicaties groot.

Zonder krachtige actie zullen honderden miljoenen meisjes nog steeds lijden onder deze gebruiken. “Laten we niet vergeten dat deze getallen echte levens vertegenwoordigen”, stelt Anthony Lake. “Het zijn enorme getallen, die ons niet moeten verlammen maar juist in actie moeten brengen. De wereld moet meer doen om deze schendingen van meisjesrechten tegen te gaan.”