Luchtbrug met hulpgoederen voor vluchtelingen in Zuid Soedan

11 juli 2014

UNICEF en het Wereld Voedselprogramma van de VN gaan meer missies sturen om verzwakte vluchtelingen te bereiken in de afgelegen gebieden van Zuid Soedan. Het aantal kinderen dat het risico loopt om te sterven aan ondervoeding neemt dramatisch toe. Schattingen zijn dat dit jaar 235.000 kinderen tussen de 0 en 5 jaar oud behandeling nodig hebben vanwege ernstige ondervoeding – twee keer zoveel als vorig jaar. Tot dusver is slechts 10 procent van de kinderen bereikt.

P5130664

Teams van hulpverleners brengen voorraden naar de afgelegen gebieden. Met name in de regio’s Jonglei, Unity en Boven Nijl hebben vluchtelingen dringend hulp nodig. 60 tot 75 procent van de bevolking heeft tekort aan voedsel. Deze zogeheten Rapid Response Missions maken gebruik van helikopters en droppings uit de lucht. Op de grond wordt een tijdelijke hulppost ingericht, waar vluchtelingen naast voedsel ook een medische check en indien nodig vaccinaties krijgen. Speciale voedingssupplementen worden uitgedeeld om te voorkomen dat kinderen ondervoed raken. Tot dusver zijn 29 missies uitgevoerd waarbij meer dan 550.000 mensen zijn bereikt.

‘Nu lopen talloze vluchtelingen dagen lang, vaak zonder eten, op weg naar een stad in de hoop daar hulp te vinden. Sommigen, met name kinderen, komen in zo’n slechte conditie aan dat er niets meer voor hen te doen’, zegt Jonathan Veitch, directeur van UNICEF in Zuid Soedan. ‘We moeten deze afgelegen gebieden bereiken om hen deze afschuwelijke reis te besparen.’

De Nederlandse UNICEF-medewwerkster Laura Westendorp sprak vorige week in vluchtelingenkampen in Zuid Soedan met ernstig verzwakte vluchtelingen. 'Een moeder had uren gelopen met haar zoontje. Het jongetje lag bewegingloos in bed. Zijn toestand was duidelijk kritiek.' Inmiddels is zij weer in Nederland.

Door het conflict in Zuid Soedan zijn 1,5 miljoen mensen op de vlucht. Meer dan 1,1 miljoen – meer dan de helft kinderen – leven her en der verspreid in het land, zonder enige hulp. 4 miljoen mensen dreigt nu al honger te lijden. UNICEF waarschuwt dat als er niet meer hulp komt, er dit jaar 50.000 kinderen sterven.