Reactie UNICEF Nederland op besluit Nicolette van Dam om ambassadeurschap te beëindigen

19 juni 2014

Op 18 juni verstuurde Nicolette van Dam via twitter een - als grap bedoelde - bewerkte foto van twee Colombiaanse voetbalspelers. De tweet heeft bijzonder veel commotie veroorzaakt in Colombia en andere Latijns-Amerikaanse landen. Nicolette had zich niet gerealiseerd dat er in Zuid-Amerika zoveel sensitiviteit rondom dit onderwerp speelt. Zodra haar dit bekend werd, heeft ze de betreffende tweet verwijderd en via twitter haar excuses aangeboden aan de Colombiaanse bevolking.

Ondanks dat Nicolette de tweet op persoonlijke titel verstuurde, werd het in de Latijns-Amerikaanse media gekoppeld aan haar werk als ambassadeur van UNICEF (Nederland). Met krantenkoppen als ‘UNICEF-ambassadeur beledigt Colombia’ werd de reputatie van UNICEF geschaad. Ons plaatselijke kantoor ontving vele vragen en verontwaardigde reacties van het Colombiaanse publiek, donateurs en politici. Velen eisten het aftreden van Nicolette als ambassadeur.

Vanwege de ontstane situatie en uit respect voor ons werk heeft Nicolette besloten haar ambassadeurschap van UNICEF Nederland per direct te beëindigen. Door de totaal onbedoelde gevolgen van haar tweet was haar positie als ambassadeur van onze organisatie niet langer houdbaar. Wij betreuren dit ten zeerste.

Nicolette heeft zich altijd een zeer actieve en betrokken ambassadeur met het hart op de juiste plaats getoond. Al sinds 2010 komt zij samen met UNICEF Nederland op voor de rechten van alle kinderen. Daarmee heeft zij verschil gemaakt in de levens van vele kinderen op de wereld. En daar kunnen we haar niet genoeg voor bedanken.