WK-ganger kan UNICEF-app downloaden tegen kindermishandeling

21 mei 2014

De miljoenen WK-toeristen kunnen tijdens hun verblijf bijdragen aan kinderbescherming. Met de speciale app die UNICEF heeft gemaakt kunnen zij melding maken van kindermishandeling, als ze dat tegenkomen. Verwacht wordt dat de enorme drukte rond het Wereldkampioenschap voetbal leidt tot extra kindermisbruik, zoals kinderprostitutie, kinderhandel en kinderarbeid.

De gratis app heet ‘ProtejaBrasil’. Hij is speciaal voor toeristen in het Engels verkrijgbaar, naast Spaans en Portugees. Wanneer er sprake is van kindermishandeling, helpt de app de juiste autoriteiten te vinden door contactgegevens van hulpverleners en routebeschrijvingen naar het dichtstbijzijnde politiebureau te verstrekken. In feite versterkt de app sociale controle, doordat meer ogen meekijken hoe er met kinderen wordt omgegaan en er makkelijker melding kan worden gedaan.

De Braziliaanse voetbalspeler Tinga neemt het voortouw in de campagne ‘It’s in your hands to protect our children’, die moet zorgen voor meer bewustwording van kindermishandeling. Verwaarlozing, kinderprostitutie en geweld tegen kinderen behoren in Brazilië tot de orde van de dag. Daarom heeft UNICEF meerdere programma’s in het land om jongeren een betere toekomst te geven.