Aantal getroffen kinderen in derde jaar Syrië-conflict meer dan verdubbeld

11 maart 2014

Ongeveer 5,5 miljoen kinderen worden door het conflict in Syrië getroffen. Het zijn er meer dan twee keer zoveel vergeleken met 12 maanden geleden. Dit blijkt uit een nieuw rapport van UNICEF, dat verschijnt aan de vooravond van de derde verjaardag (15 maart) van de oorlog.  

Libanon adnanuni135158

Het rapport ‘Under Siege – the devastating impact on children of three years of conflict in Syria’ vestigt de aandacht op de enorme schade die de afgelopen jaren aan de kinderen is toegebracht.  Het zwaarst getroffen zijn een miljoen kinderen die gevangen zitten in belegerde gebieden van Syrië en in gebieden in het land die door het aanhoudende geweld moeilijk te bereiken zijn. UNICEF roept op tot een onmiddellijk einde aan het geweld en meer steun voor de slachtoffers.

Het rapport vertelt de verhalen van kinderen van wie de levens door de oorlog zijn verwoest. Het wijst op de diepe trauma’s die veel kinderen hebben opgelopen. De vierjarige Adnan, bijvoorbeeld, vluchtte met zijn familie naar Libanon. Bij het bombardement van zijn huis liep hij littekens op in zijn gezicht. "Hij huilt de hele nacht”, aldus zijn moeder. "Hij is bang voor alles. Vooral als we hem alleen laten, zelfs als het maar voor even is." UNICEF schat dat er 2 miljoen kinderen zijn zoals Adnan, die behoefte hebben aan psychologische ondersteuning of behandeling.