UNICEF: noodhulp vereist voor 85 miljoen mensen wereldwijd

21 februari 2014

Dit jaar hebben 85 miljoen mensen, waaronder 59 miljoen kinderen, humanitaire hulp nodig omdat ze slachtoffer zijn van conflicten, natuurrampen en andere complexe noodsituaties. Deze 85 miljoen mensen leven verspreid over 50 landen. Dat staat in het vandaag verschenen rapport ‘Humanitarian Action for Children 2014’ van VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF.

800 boliviauni28339

In het rapport wijst UNICEF op de dagelijkse uitdagingen van kinderen in humanitaire crises, op de ondersteuning die zij nodig hebben om te overleven en op te groeien én op de resultaten die met noodhulp, zelfs in de meest moeilijke omstandigheden, mogelijk zijn. UNICEF schat voor 2014 in totaal 2,2 miljard dollar nodig te hebben voor noodhulpprogramma’s. Het is het hoogste bedrag voor noodhulp dat de kinderrechtenorganisatie ooit vroeg. Zo’n 40% van het bedrag is bestemd voor hulp aan mensen in Syrië en de regio daaromheen.  

"Kinderen zijn altijd de meest kwetsbare groep in noodsituaties. Ze lopen een groot risico geconfronteerd te worden met geweld, uitbuiting, ziekte en verwaarlozing ", aldus Ted Chaiban, hoofd van UNICEF’s noodhulpprogramma’s. "Ik ben net terug uit Zuid-Soedan. De kinderen in dit nieuwste grootschalige conflict ondervinden hetzelfde lot als de miljoenen anderen die getroffen worden door de conflicten in de Centraal-Afrikaanse Republiek en Syrië. En terwijl de krantenkoppen van vandaag zich richten op deze complexe crises vragen vele andere wanhopige situaties ook om aandacht, financiering en hulp. Het gaat om Afghanistan, Colombia, de Democratische Republiek Congo, Myanmar, Somalië, Jemen en zoveel meer landen die terug te vinden zijn in het rapport."

De fondsen die UNICEF dit jaar voor de noodhulp werft, zullen ook gaan naar het verbeteren van de rampenparaatheid van landen en het versterken van de weerbaarheid van gemeenschappen bij nieuwe noodsituaties. De organisatie wil verder bouwen op het werk van afgelopen jaar, waarin de volgende resultaten werden bereikt:

  • 24,5 miljoen kinderen zijn ingeënt tegen mazelen;
  • bijna 20 miljoen mensen hebben toegang gekregen tot veilig water om te drinken, koken en baden;
  • 2,7 miljoen kinderen kregen toegang tot beter onderwijs;
  • 1,9 miljoen kinderen werden behandeld voor ernstige acute ondervoeding;
  • 935.000 kinderen werden bereikt met psychologische ondersteuning.
Boliviauni28339