Goed doen, ook als het een keertje niet uitkomt

4 februari 2014

Structureel en financieel bijdragen aan een betere wereld voor kinderen zónder vast te zitten aan een maandelijkse donatie. Dat kan nu bij UNICEF Nederland. De kinderrechtenorganisatie introduceert als eerste goede doel van ons land ‘flexdoneren’ via de bankrekening. Het geeft donateurs de mogelijkheid om elke maand te beslissen of ze UNICEF die maand wel of niet willen steunen. Een uitkomst voor mensen die willen bijdragen aan het werk van UNICEF, maar niet aan een maanddonatie willen vastzitten.

Mockup1

UNICEF Nederland introduceert flexdoneren

De ervaring leert dat er een steeds grotere groep Nederlanders is, die niet wil vastzitten aan een vaste donatie aan een goed doel. Speciaal voor die mensen ontwikkelde UNICEF Nederland flexdoneren. Het combineert de voordelen van structurele maandelijkse steun met de vrijheid om die donatie heel eenvoudig een keertje over te slaan. Geen andere charitatieve organisatie in Nederland (of wereldwijd) biedt nu nog de mogelijkheid om zo eenvoudig te doneren via de mobiele telefoon en de eigen bankrekening.

Nieuwe doelgroep
UNICEF Nederland boort met het flexdoneren een nieuwe doelgroep aan van mensen die normaal gesproken geen structurele relatie aangaan met goede doelen. De organisatie heeft in de pilotfase al bijna 6.000 flexdonateurs geworven. Uit onderzoek van WBK Marktonderzoek blijkt dat 80% van deze groep een ‘gewoon’ maandelijks, vast lidmaatschap met UNICEF niet zou zijn aangegaan.

Bovendien zijn de respondenten erg tevreden over de nieuwe manier van doneren. 98% van de flexdonateurs beveelt het flexdoneren aan. UNICEF Nederland merkt daarnaast dat het aantal flexdonateurs dat opzegt, lager is dan bij ‘gewone’, vaste donateurs.

Hoe werkt het precies?
Elke flexdonateur ontvangt maandelijks een SMS waarin de afschrijving van het gekozen maandbedrag wordt aangekondigd. Op dat moment bepaalt de donateur of hij de afschrijving laat doorgaan óf een keer overslaat. Om over te slaan, moet binnen drie dagen 'UNICEF overslaan'  worden ge-sms't naar 3669. Doet de donateur niets, dan wordt het maandbedrag gewoon van de bankrekening afgeschreven. Via het versturen van een sms’je kan ook het maandbedrag worden gewijzigd of een extra gift gegeven.

Mockup3