1 op de 3 kinderen onder de vijf jaar bestaat officieel niet

11 december 2013

De afgelopen vijf jaar zijn de geboortes van bijna 230 miljoen kinderen niet geregistreerd. Hierdoor bestaat wereldwijd 1 op de 3 kinderen onder de vijf jaar officieel niet. Het maakt deze kinderen kwetsbaar voor uitsluiting en verwaarlozing. Dit blijkt uit een rapport van UNICEF dat vandaag verschijnt. 

800 uni149908

Het nieuwe UNICEF-rapport ‘Every Child’s Birth Right: Inequities and trends in birth registration’ toont statistische analyses over 161 landen en presenteert per land de meest recente cijfers en schattingen van geboorteregistratie . Uit het rapport blijkt dat wereldwijd 1 op de 3 kinderen onder de vijf jaar officieel niet bestaat doordat ze niet zijn geregistreerd. Alleen al in 2012 werd slechts zo’n 60 procent van alle baby's bij de geboorte aangegeven.

Het aantal geboorteregistraties verschilt aanzienlijk per werelddeel. De laagste niveaus van geboorteregistratie werden gevonden in Zuid-Azië en de Afrikaanse landen beneden de Sahara. De 10 landen waar geboortes het minst vaak worden aangegeven, zijn:  Somalië (3% ), Liberia (4%), Ethiopië (7%), Zambia (14%), Tsjaad (16%), Verenigde Republiek Tanzania (16% ), Jemen (17%), Guinee-Bissau (24%), Pakistan (27%) en de Democratische Republiek Congo (28%).

Zelfs wanneer kinderen wel worden geregistreerd, hebben velen geen bewijs van hun inschrijving . In oostelijk en zuidelijk Afrika bezit bijvoorbeeld slechts ongeveer de helft van de geregistreerde kinderen een geboorteakte. Wereldwijd heeft 1 op de 7 officieel geregistreerde kinderen geen geboorteakte. In sommige landen is dit te wijten aan onbetaalbare vergoedingen die voor een  geboorteakte moeten worden betaald. In andere landen worden simpelweg geen geboorteaktes uitgegeven.

China1993