Onderzoek UNICEF: kindersterfte neemt wereldwijd af

5 november 2013

Wereldwijd is het aantal sterfgevallen bij kinderen onder de vijf jaar verder afgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van UNICEF. Het rapport ‘Committing to Child Survival: A Promise Renewed’ zet tendensen in kindersterfte sinds 1990 op een rij. Volgens de laatste cijfers sterven per dag 18.000 kinderen. Dat zijn er duizend minder dan in 2011 en maar liefst 17000 minder dan in 1990. Toen stierven nog 35.000 kinderen per dag, vaak aan oorzaken die eenvoudig zijn te voorkomen.

800 uzbekistanuni117171

Deze daling is mede te danken aan de inspanningen van hulporganisaties zoals UNICEF samen met overheden en bedrijven. Daarnaast door de toenemende inzet van betaalbare en effectieve middelen zoals geïmpregneerde muskietennetten, vaccinaties, voedingssupplementen en een betere toegang tot schoon drinkwater en sanitair. Een nog grotere afname in kindersterfte is mogelijk. Op initiatief van UNICEF, India, Ethiopië en de Verenigde Staten hebben tot dusver 176 overheden beloofd zich actief in te zetten om de overlevingskansen van kinderen verder te verbeteren.

 

“We zouden de voortgang moeten vieren,” zegt Anthony Lake, directeur van UNICEF Internationaal. “Maar hoe kunnen we feest vieren als er nog zoveel gedaan moet worden om het doel te behalen? We kunnen het proces versnellen, we weten hoe, maar we moeten bewuster worden van noodzaak ervan. Wanneer er actie ondernomen wordt, goede strategieën worden gebruikt, de juiste middelen beschikbaar zijn en de politieke wil bestaat om overlevingskansen van moeder en kind te vergroten, is een grote afname in kindersterfte haalbaar.”

 

Uit het rapport blijkt dat de kindersterfte over de hele wereld is gedaald en steeds sneller daalt. Een aantal van de armste landen ter wereld heeft zelfs de grootste vooruitgang geboekt sinds 1990. Bangladesh, Ethiopië, Liberia, Malawi, Nepal en Tanzania hebben het sterftecijfer van kinderen onder de vijf jaar sinds 1990 met twee derde weten te reduceren en hebben daarmee Millenniumdoel 4 behaald. Maar zoals de situatie nu is, zal het voor andere arme landen niet mogelijk zijn om dit doel ook te behalen. Zonder extra inzet zullen de komende jaren 35 miljoen kinderen sterven door oorzaken die te voorkomen zijn.

 

West- en Midden Afrika hebben de laagste percentages vooruitgang in het omlaag brengen van kindersterfte. Hoewel ook in deze regio een daling is gerealiseerd, overlijden nog steeds één op de acht kinderen voor het vijfde jaar. Wereldwijd zijn longontsteking, diarree en malaria de belangrijkste oorzaken van kindersterfte. Sterfte als gevolg van kinderziektes als mazelen en polio neemt het meest af. Ondervoeding is de achterliggende oorzaak van bijna de helft van alle sterftegevallen. Ook bij baby’s, waarbij de ondervoeding vaak al tijdens de zwangerschap doorgegeven wordt aan het kind. De eerste levensmaand blijkt de meest essentiële. In 2012 zijn bijna 3 miljoen baby’s overleden aan oorzaken die eenvoudig te voorkomen zijn. UNICEF maakt zich sterk om met haar partners de kindersterfte structureel naar beneden te brengen.