Internationale Handenwasdag: the power is in your hands

15 oktober 2013

Elke dag  sterven 1400 kinderen onder de vijf jaar aan diarree door het ontbreken van schoon drinkwater en veilige sanitaire voorzieningen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van UNICEF, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. Vandaag – op Internationale Handenwasdag – vraagt de organisatie aandacht voor het belang van handen wassen. Want jaarlijks kunnen duizenden kinderen worden gered door deze simpele hygiënische handeling.

800 maliuni98227

Wereldwijd blijft diarree doodsoorzaak nummer twee bij kinderen onder de vijf jaar. Bovendien veroorzaakt de ziekte ondervoeding en ontwikkelingsachterstand bij kinderen. Handen wassen met zeep voor het eten en na een toiletbezoek, is de meest effectieve en goedkope manier om infectie met bacteriën die diarree veroorzaken, te voorkomen.

Handenwasdag wereldwijd

Iedereen heeft de macht om de wereld gezonder te maken door middel van handen wassen. Daarom is dit jaar het thema van Handenwasdag  “The power is in your hands”, oftewel de macht ligt in jouw handen. Aan Handenwasdag wordt wereldwijd aandacht besteed: zo nemen 5 miljoen kinderen in Ethiopië deel aan demonstraties en workshops. Ook is er een multimedia  campagne in Jemen en zullen festiviteiten plaatsvinden op honderden scholen in Vietnam, Sierra Leone, Mali, Gambia, Indonesië en Bolivia.

“Elk individu, elk kind, elke moeder, elke leraar en elke burger kan de gezondheid in de wereld verbeteren. Dus maak je handen nat, zeep ze in en spoel ze grondig!”, benadrukt Sanjay Wijeskera, hoofd van UNICEF’s wereldwijde hulpprogramma’s op het gebied van Water, Sanitaire voorzieningen en Hygiëne.

We gaan voor nul

Ook in Nederland vraagt UNICEF aandacht voor de vele kinderen die dagelijks sterven door oorzaken die te voorkomen zijn met simpele middelen. Onder het motto ‘We gaan voor nul’ startte UNICEF Nederland vorig jaar een landelijke campagne tegen kindersterfte, die ook dit jaar nog doorloopt. Want elk kind dat sterft, is er één te veel.