Eindstand Giro555: bijna 5 miljoen euro voor Syrische slachtoffers

4 juni 2013

Nederlanders hebben 4,9 miljoen euro gestort op Giro555 voor Syrische slachtoffers. Dat maken de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) vandaag bekend bij het einde van de actie. Met het geld voorzien de hulporganisaties tienduizenden mensen van noodhulp, zoals eten, drinken en medische zorg.

800 campagnefotoshosyrie zwartwit

De hulporganisaties richten zich op slachtoffers binnen Syrië en op vluchtelingen in de buurlanden. Bijna 7 miljoen mensen hebben hulp nodig, berekenen de Verenigde Naties. Dat is een derde van de totale Syrische bevolking. Ook na de gezamenlijke wervingsactie via Giro555 blijven de hulporganisaties zich volop inzetten voor de slachtoffers. Donaties blijven welkom bij de afzonderlijke deelnemende organisaties.

“De omvang van de ramp is enorm. De oorlog duurt nu al meer dan twee jaar. De wanhoop bij intern ontheemden en vluchtelingen, waarvan de helft kind is, neemt toe. Zij willen geen strijd. Zij willen een leven in vrede. Zij hebben vaak gruwelijke situaties meegemaakt, naasten verloren en zijn afhankelijk van hulp. Deze actie van de SHO is voorbij, maar de individuele organisaties gaan gewoon door. We zijn nog niet klaar”, aldus Jan Bouke Wijbrandi, SHO-actievoorzitter.  

De SHO startte 25 maart de nationale actie voor de slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië. Tientallen particulieren, waaronder scholieren, studenten, kerken en gemeenten, begonnen zelf acties om geld in te zamelen voor Giro555. De VARA en de EO maakten op 1 april onder de titel ‘S.O.S Syrië’ een speciale uitzending over de humanitaire situatie en haalde geld op voor de actie.  Ook Paul de Leeuw besteedde aandacht aan Syrische slachtoffers. In zijn programma ‘Langs de Leeuw’ organiseerde hij verschillende fondsenwervende acties en vertoonde hij reportages van zijn bezoek aan een vluchtelingenkamp in Jordanië.