Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Abcoudenaar (14) gekozen tot Koning van de Jeugd

1 juni 2013
800 gs debatten176ysjnatura

Younes Ouaali (14) uit Abcoude is gekozen tot Koning van de Jeugd, vandaag (zaterdag) tijdens het kinderrechtendebattoernooi van UNICEF in Maarssen. Een zaal vol scholieren luisterde stil tijdens zijn speech. Als Kinderkoning, zei Younes, zou hij ervoor zorgen dat alle kinderen waar ook ter wereld onderwijs kregen, ook bijvoorbeeld de tienjarige Omar die nu stenen sjouwt in Bangladesh. “Een inspirerende speech”, complimenteerde jurylid Sipke Jan Bousema. “Younes maakte in zijn verhaal verbinding met alle kinderen in de wereld. Hij is met recht de Koning van de Jeugd.”

Op Kleine Prinsjesdag op 13 september, vlak voor de echte Prinsjesdag, heeft de Koning van de Jeugd een belangrijke rol. Hij zal de Troonrede van de Jeugd voorlezen met aanbevelingen van jongeren hoe de Nederlandse overheid de situatie van kinderen in Nederland en daarbuiten kan verbeteren.

Uit alle delen van Nederland hadden zich deelnemers aangemeld voor de verkiezing van de kinderkoning en ook voor het kinderrechtendebattoernooi. In drie rondes bestreden de 38 debatteams elkaar met stellingen over pesten op school en het opsluiten van illegale kinderen. “Deze debaters hebben hoog niveau”, zei een tevreden debatleider Joost Hoebink van het Nederlands Debatinstituut, dat samen met UNICEF Nederland dit eerste grote debattoernooi voor onderbouwleerlingen van middelbare scholen organiseerde.

De acht beste teams, afkomstig uit de regio Utrecht, Brabant, Noord- en Zuid-Holland, zullen op Kleine Prinsjesdag in debat gaan met politici in de Ridderzaal in Den Haag. Voor het zover is, krijgen ze nog een training van het Debatinstituut.