41 kinderen uit gewapende groeperingen vrijgelaten

29 mei 2013

Eenenveertig kinderen zijn op 27 en 28 mei in Bangui, de hoofdstad van de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR), vrijgelaten uit gewapende groepen. Dit gebeurde na een reeks ontmoetingen tussen UNICEF en de president van het land, Michel Djotodia. De kinderen zijn allemaal tussen de 14 en 17 jaar oud. Onder hen bevinden zich zeven meisjes.

201305271251 unicef car release jmc 9912

Onderhandelingen in Centraal Afrikaanse Republiek gaan door; meer vrijlatingen verwacht

"De vrijlating van deze kinderen is slechts de eerste stap. We zijn vastbesloten ervoor te zorgen dat elk kind wordt vrijgelaten uit gewapende groeperingen in CAR. Er is me verzekerd dat we in de komende dagen en weken meer vrijlatingen kunnen verwachten", aldus Souleymane Diabate, vertegenwoordiger van UNICEF in het Afrikaanse land. “We werken met de regering samen om kinderen - die door de Seleka strijdkrachten en aanverwante gewapende groepen zijn geworven - te identificeren, vrij te laten, met hun naasten te herenigen en te laten re-integreren in de samenleving. De medewerking van de regering, die haar betrokkenheid heeft geuit door dringend actie te ondernemen, bemoedigt ons."

De recente gevechten in het land leidden tot een scherpe toename van het aantal kinderen in gewapende groepen. Vóór de crisis in het land, schatte UNICEF al dat meer dan 2000 kinderen in gewapende groeperingen zaten. Geweld en onveiligheid maken kinderen kwetsbaarder voor werving, vooral als ze worden gescheiden van hun gezinnen, uit hun huizen verdreven of als ze beperkte toegang tot basale sociale voorzieningen en onderwijs hebben.

De 41 kinderen bevinden zich nu in een zogenoemd ‘Transit and Orientation Centre’, dat door UNICEF wordt gesteund. Het biedt de kinderen basisonderwijs, sport, beroepsvaardigheden en psychosociale ondersteuning, terwijl de families van kinderen worden opgespoord en de re-integratie wordt voorbereid.

In 2012 zijn - met steun van UNICEF en partners – in totaal 345 kinderen uit gewapende groepen vrijgelaten en gereïntegreerd. Sinds 2007 zijn meer dan 1000 meisjes en jongens met de steun van UNICEF uit gewapende groepen vrijgelaten.

201305271200 unicef car release jmc 9838