Samenwerkende Hulporganisaties starten nationale actie voor slachtoffers Syrië

25 maart 2013
25mrtsho

Giro 555 open
Vanavond hebben de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) giro555 geopend voor noodhulp aan slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië. Het gaat inmiddels om vier miljoen mensen, zowel binnen als buiten het land. Steeds meer Syriërs zijn direct afhankelijk van hulp. Het aantal vluchtelingen is sinds begin dit jaar verdubbeld.De SHO vraagt het Nederlandse publiek financiële steun om de hulpverlening uit te kunnen breiden onder het motto 'Help slachtoffers Syrië'. Want meer hulp is keihard nodig.

Syrië wordt geteisterd door een burgeroorlog. Er vielen al 70.000 doden. Vier miljoen mensen, waarvan twee miljoen kinderen, zijn afhankelijk van hulp. Ze hebben direct medicijnen, voedsel, drinkwater en kleding nodig. Zo'n twee miljoen mensen zijn in het land zelf voor het geweld op de vlucht. Anderen worden opgevangen over de grens, in vluchtelingenkampen en bij mensen thuis.De deelnemendehulporganisaties van de SHO doen wat ze kunnen voor de slachtoffers. Ieder op zijn eigen manier en met hulp van lokale en internationale partners. Maar er is een groot gebrek aan fondsen.

Jan Bouke Wijbrandi, SHO-actievoorzitter: "De situatie in Syrië is uiterst complex. We realiseren ons dat hulporganisaties de oorzaken van de problemen niet weg kunnen nemen. Maar we kunnen wel slachtoffers helpen, zowel binnen als buiten het land. En zij hebben die hulp nu heel hard nodig. Het is moeilijk, gevaarlijk en in delen van Syrië soms zelfs onmogelijk om slachtoffers te bereiken. We doen wat we kunnen. We mogen deze mensen niet aan hun lot overlaten. Elke dag komen er meer vluchtelingen bij. Het is onze morele plicht om hen te helpen."

TV-special 'S.O.S Syrië!'
Onder de titel 'S.O.S. Syrië!' zenden de VARA en EO op Tweede Paasdag, maandag 1 april, een speciaal televisieprogramma uit over Syrië, waarin ook wordt opgeroepen te doneren op giro555. Het programma is van 20.15 uur tot 21.50 uur te zien op Nederland2 en wordt gepresenteerd door Jeroen Pauw en Tijs van den Brink. Tijdens de nationale actie zijn verder in heel Nederland advertenties, banners en radio- en televisiespots te zien. Diverse media-exploitanten hebben de SHO daarvoor gratis ruimte aangeboden.

Via www.giro555.nl kan iedereen vanaf vanavond op de hoogte blijven van de hulpverlening aan de slachtoffers en van het verloop van de nationale actie.

De Stichting Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) is een samenwerkingsverband van Nederlandse hulporganisaties dat bij grote humanitaire rampen gezamenlijk fondsen werft voor hulpverlening aan de slachtoffers van de betreffende ramp. De SHO bestaat uit CARE Nederland,Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.