Sint Nikolaas brengt met zijn pakjestrein een bezoekje aan Oekraïne

22 december 2022

Deze dagen brengt de Oekraïense sinterklaas een bezoekje aan families in het oosten van het land. Met zijn kleurrijke pakjestrein brengt de goedheiligman samen met UNICEF en de Oekraïne spoorwegen leerzame pakjes naar Oekraïense kinderen.

Sint deelt schooltassen uit

De Sint deelt schooltassen uit in Oekraïne.

De Sint deelt schooltassen uit in Oekraïne.

Twee weken na zijn vertrek uit Nederland vieren families in Oekraïne de dag van Sint Nikolaas. De Oekraïense Sint trekt naar het oosten en bezoekt vooral gebieden die tot voor kort waren afgesloten, zoals Charkov en Cherson, in het oosten van Oekraïne. UNICEF ondersteunt dit initiatief met 30.000 schooltassen en lesmaterialen. Op deze manier steunen we kwetsbare kinderen en families tijdens de feestdagen.

“In deze onzekere tijden is het voor hen belangrijk om weer een klein beetje van het ‘normale’ leven te kunnen proeven. Zo houden ze hoop voor de toekomst”

Een Oekraïense medewerker van UNICEF vertelt: "De feestdagen brengen dit jaar weinig vrolijkheid voor Oekraïense gezinnen. In deze onzekere tijden is het voor hen belangrijk om weer een klein beetje van het ‘normale’ leven te kunnen proeven. Zo houden ze hoop voor de toekomst. Net als in het afgelopen jaar zal UNICEF er alles aan deze families in het nieuwe jaar te blijven ondersteunen.’’

Door aanvallen op energiecentrales zitten veel gezinnen zonder elektriciteit en verwarming. Nu de winter strenger wordt, hebben de meeste gezinnen moeite om warm te blijven. Voor deze families heeft UNICEF meer dan 140 Spilno spots opgezet, verspreid over het hele land. Deze warme en veilige ruimtes zijn speciaal ingericht voor kinderen en hun families. Hier kunnen kinderen spelen, krijgen ze psychologische ondersteuning en ontmoeten ze leeftijdsgenoten. Daarnaast brengt UNICEF geldoverdrachten aan kwetsbare gezinnen in Oekraïne. Tussen april en december zijn hier meer dan 196.000 families mee geholpen.