Bijna 7 miljoen Oekraïense kinderen lopen gevaar door stroomuitval en energiestoringen 

14 december 2022

Bijna alle zeven miljoen kinderen in Oekraïne hebben door aanvallen op belangrijke energie-infrastructuur in Oekraïne geen goede toegang tot elektriciteit, verwarming en water. UNICEF waarschuwt dat deze kinderen een groter risico lopen nu de winter strenger wordt en de temperaturen blijven dalen.  

meisje in Oekraïne

27 november 2022: Nadiya's familie komt aan bij een checkpoint in Donetsk. Ze ontvangen daar voedsel en water.

27 november 2022: Nadiya's familie komt aan bij een checkpoint in Donetsk. Ze ontvangen daar voedsel en water.

Kinderen afhankelijk van digitaal onderwijs  

"Miljoenen kinderen worden geconfronteerd met een gure winter en zitten ineengedoken in de kou en het donker, met geen idee wanneer de ellende stopt. Naast de onmiddellijke bedreigingen die de vrieskou met zich meebrengt, wordt kinderen ook de mogelijkheid ontnomen om te leren of contact te houden met vrienden en familie. Hierdoor loopt hun fysieke en mentale gezondheid groot risico”, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. Voor veel kinderen zijn digitale lessen de enige manier om naar school te gaan, door de vele scholen die beschadigd of verwoest zijn. Eerder gingen veel kinderen ook al minder naar school door de COVID-19-pandemie.   

Dreigende mentale gezondheidscrisis  

Daarnaast zal een strenge winter de psychologische problemen bij kinderen waarschijnlijk doen verslechteren. Terwijl in Oekraïne nu al naar schatting 1.5 miljoen kinderen risico lopen op depressie, angst, posttraumatische stressstoornissen en andere psychische aandoeningen. UNICEF maakte de afgelopen maanden meer dan 55 kinderplekken (SPILNO Child Spots) winterklaar. Deze ruimtes zijn een warme en veilige plek voor kinderen, jongeren en zorgverleners.  

Grote maatschappelijke gevolgen  

Door aanvallen in oktober werd 40 procent van de energieproductie in Oekraïne verwoest. Ondanks reparaties kon eind november slechts 70 procent van de vraag naar stroom worden gedekt. Gezinnen lijden onder de verwoesting van deze belangrijke infrastructuur. De situatie is vooral dringend voor de 6.5 miljoen mensen –waaronder 1.2 miljoen kinderen- die op dit moment op de vlucht zijn in Oekraïne. Daarnaast wordt het risico groter dat gezondheidsinstellingen niet meer in staat zijn om hun belangrijke werk uit te voeren. Problemen met de watersystemen verhogen het risico op longontsteking, griep, COVID-19 en andere ziekten. Terwijl het risico op veel ziekten in Oekraïne nu ook al extreem hoog is.   

Wat doet UNICEF?  

UNICEF hielp bijna 4.9 miljoen kinderen en vrouwen in Oekraïne met toegang tot gezondheidszorg. Ruim 4.2 miljoen mensen werden bereikt met toegang tot schoon drinkwater en 2.5 miljoen kinderen met psychologische hulp. Sinds de regio's van Charkov, Cherson en Donetsk weer toegankelijk zijn, is UNICEF in die gebieden begonnen met het leveren van winterkleding, boilers en generatoren.